Affären överlevde - mot alla odds!

För 13 år sedan hotade nedläggning.Men med välvilja, slit och engagemang stretade man vidare.Affären överlevde och i dag fyller Garda Lau handelsförening 100 år.

Marianne Johansson är en av tre anställda och hon har en stark framtidstro.

Marianne Johansson är en av tre anställda och hon har en stark framtidstro.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-10-30 04:00
Handelsboden i Garda är unik.
Det är den enda av alla gamla fristående konsumföreningar på ön som överlevt på egen hand. I dag är den dessutom en av ytterst få butiker på landsbygden överhuvudtaget.

En bedrift
Garda-Lau handelsförening är en verklig överlevare.
- Att driva butik i en socken med cirka 200, inte alltför köptrogna, invånare kan inte vara lätt. Jag skulle vilja kalla det en bedrift, säger Åsa Ardin Kedja, Gardabo, ordförande i socknens hembygdsförening och, givetvis, medlem i handelsföreningen.

Farmors arv
- Jag fick ärva min farmors medlemskap. Hon var med ända från starten och dog 1988 100 år gammal. Då tog jag över hennes medlemskort, berättar Åsa.
Hon är i butiken och diskuterar en del av arrangemangen inför torsdagens och fredagens firande. Då ska bland annat den film som Åsa Ardin Kedja gjort om fyra av Gardas 50 glömda platser visas.
Kaffebordet kommer att stå dukat båda dagarna.
- Det blir kaffe och tårta och alla kunder som handlar något kommer att en lott. Dessutom ska de första 50 kunderna få var sin ros, berättar Marianne Johansson, en av de anställda, och visar upp det fång av rosor som nyss anlänt.
Hur lyckas man då få en liten affär i glesbygd att överleva?
- Det är nog för att vi är så envisa. Det är det det hänger på, svarar Aina Hult, som också jobbar i Gardaaffären.
- Ja, och så har vi en hårt arbetande styrelse. Nu i helgen fick de till exempel plocka ut den gamla frysboxen och bära in den nya. Det är mycket arbete som sker helt ideellt, tillägger den tredje kollegan i butiken, Åsa Kihlberg.

Sommaren viktig
En annan viktig faktor är somrarna. Då ökar kundunderlaget väsentligt.
- Utan somrarna hade det inte gått, säger Aina Hult.
I genomsnitt har man 160 kunder per dag, men många dagar är det betydligt mer än så. Omsättningen låg 2007 på drygt fem miljoner kronor. Det året gick verksamheten dessutom med vinst, något som inte händer varje år.
- Då applåderade alla vid årsmötet, berättar Marianne Johansson.

Service viktigast
Men vinsten är inte det viktiga. Det viktiga är att ha en handelsbod som kan ge service åt bygdens folk och fungera som en träffpunkt.
Och det var ju också syftet när föreningen bildades en gång. Det var folkskollärare Carl Qviberg som tog initiativet till att bilda en handelsförening i Garda. 2 000 kronor lånades upp och 1908 kom verksamheten igång.
1966 ingick man fusion med handelsföreningen i Lau, men butiken i Lau lades ned 1997.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om