Affärerna rensas på de dyraste köttbitarna

Livsmedelsbutiker i Visby utsätts för systematiska stölder av dyrt kött. Oxfilé, fläskfilé och lammytterfilé försvinner i massor. En gång ringde tjuven till och med och beställde fram kött innan han gick till butiken.
­ Det här kan vara organiserat. Tjuven måste ju få avsättning för allt kött någonstans, säger Ove Kolmodin på Ica Atterdags.

Gotland2002-12-06 04:00
Dyrt kött är något som ofta stjäls i livsmedelsbutikerna. Ofta handlar det om missbrukare som stjäl för att finansiera sitt missbruk.
Just nu är det en ung man som misstänks för att stjäla stora mängder kött i Visbys matbutiker. Han har avslöjats flera gånger, ibland till och med flera gånger samma dag. Han är känd av polisen, han har anmälts många gånger och gripits av polisen ­ men ändå fortsatt sin verksamhet.
­ Just den här personen har varit mycket offensiv de senaste veckorna, berättar Ove Kolmodin på Ica Atterdags i Visby.
<span class=MR>Vet vem tjuven är</span>
Ola Mattsson på Obs stormarknad och Roland di Corsi på Signalen känner mycket väl till vilken man det handlar om. Alla handlare kan berätta om hur kylar och frysar har rensats på stora mängder filéer. På Obs har mannen till och med ringt innan och beställt fram flera tråg med kött som han sedan stoppat på sig under ytterkläderna.
Köttstölder för summor långt över tusen kronor innebär stora förluster för butikerna, men hos handlarna växer också irritationen över att de inte får veta vart köttet tar vägen:
­ Jag har varit i kontakt med polisen och föreslagit att de ska spana på vart mannen tar vägen efter en stöld, men de har inga resurser till detta. Det måste vara organiserat på något sätt för det handlar om så stora mängder kött. Jag har svårt att tro att mannen kan få avsättning för allt detta hos privatpersoner, säger Ove Kolmodin.
Den man som nu misstänks för köttstölder i butikerna är inte ensam. Om han är skyldig till allt vad man misstänker honom för så har han varit extremt aktiv under de senaste veckorna, men i perioder så brukar butikerna drabbas av den här sortens stölder. Handlarna känner sig maktlösa när återkomande stölder av det här slaget sällan klassas som annat än snatteri.
­ Det blir inga påfölder för dem som stjäl och som handlare har vi väldigt små möjligheter att portförbjuda dem, säger Ola Mattsson på Obs.
Ola Mattsson tror att problemen med de upprepade stölderna kan vara en följd av att det inte finns någon bra avgiftning för missbrukare i Visby. Även om de grips av polisen så händer det ofta att de redan dagen därpå gör sig skyldiga till nya brott.
I butikerna är problemet med stölder och snatterier också ett stort arbetsmiljöproblem. Att stoppa någon som misstänks för att ha stulit en vara är förenat med risker, det har de lärt sig i dag:
­ Varje gång man stoppar en tjuv riskerar man ju i princip att få en smäll eller andra repressalier, säger Ove Kolmodin.
­ Jag sitter i rättegångar mellan två och fyra gånger varje år. Det handlar om stölder, men också om misshandel och hot, berättar Ola Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om