Ägarfamiljen fick stöd av Smålandsgruppen

Efter ett par decennier på börsen togs vid en extrastämma i går beslut om att Gotlandsbolaget ska avnoteras från börsens O-lista. Beslutet togs efter ett par timmar av anföranden, som stundtals var mycket hätska, framför allt från Gunnar Ek på Aktiespararna.
Han gick till hårda angrepp mot bolagets styrelseordförande och storägare Jan-Eric Nilsson och även mot den övriga styrelsen. Han och en del andra små aktieägare reserverade sig också mot stämmans beslut.

Gotland2003-11-12 04:00
Även Gunnar Ek fick ta emot kritik, främst från Åke G Sjöberg, som inte gillade de insinuationer som Ek riktade mot ägarfamiljen Nilsson.
Men Gunnar Ek fick på extrastämman, som hölls i Borgens teatersalong, också uppleva att han tappat ett viktigt stöd i kritiken mot låg utdelning, återköp av aktier och kritik mot bristande information om substansvärdet i rederiets fartygsflotta.
<span class=MR>Nya ägarvänner</span>
Nu hade något nytt hänt. Tidigare har det varit huvudägaren på ena sidan och alla små aktieägare på den andra. Familjen Nilsson hade nu lyckats få över ett antal större minoritetsägare på sin sida.
Framför allt gällde detta Smålandsgruppen (fyra ägare) med Mats Johansson i spetsen. Denne gick upp i talarstolen och sa att man stödjer avnoteringen från börsen och återköp av aktierna för 308 kronor styck.
Ett långt tal med många lovord om bolaget och dess huvudägare kom från Johan Dalbom från åländska försäkringsbolaget Alandia, där bland andra Gotlandsbolaget har sina fartyg försäkrade.
Magnus Wiman och Åke G Sjöberg talade också för Gotlandsbolaget. Så bland dem som gick upp i talarstolen och kritiserade bolagsstyrelsen och familjen Nilsson, var Gunnar Ek från Aktiespararna ganska ensam. Han fick dock stöd av Anna Karimo från Aktiespararnas lokalavdelning på Gotland.
<span class=MR>Förkrossande majoritet</span>
Men besluten blev de förväntade. Och den här gången kunde styrelsen och huvudägarna efter kontakter med minoritetsgrupperna få igenom sina beslut med en majoritet som sällan har varit så här stor.
­ Även om vi huvudägare inte röstar i dag så kommer ändå 70 procent av rösterna att läggas på en avnotering, sa styrelseordföranden och koncernchefen Jan-Eric Nilsson. Och när Mats Johansson från den s k Smålandsgruppen, som äger 15 procent av aktierna i Gotlandsbolaget, gick upp i talarstolen, så förstod alla att något överraskande hade hänt.
­ Jag är mycket nöjd med aktiens utveckling och trafikens skötsel. Vi är för en avnotering och vi kommer att ha kvar minst tio procent av vårt kapital i Gotlandsbolaget, sa Mats Johansson.
­ Jag känner mig väldigt besviken. Jag har tidigare talat med Mats som då lovat att inte gå med på en avnotering. Vad har fått gruppen att gå emot den övertygelse man tidigare har haft? undrade Gunnar Ek.
Besked kom från Jan-Eric Nilsson, som talade om att det fanns en överväldigande majoritet för en avnotering och att han och styrelsen hade kontaktat minoritetsgrupperna och fått med sig dessa.
­ Bakom en avnotering står över 90 procent av röster och kapital, var beskedet som Jan-Eric Nilsson gav.
<span class=MR>"En annan handelsplats"</span>
Efter två timmars diskussion fattades beslutet att Gotlandsbolaget lämnar börsen och att sista dag för handel i aktien på O-listan blir den 19 mars 2004. Därefter är det sagt att man ska kunna handla i aktien på en "annan handelsplats". Vilken ville man inte säga vid gårdagens extrastämma. Det blir i stället ett kommande styrelsebeslut.
Efter det väntade avnoteringsbeslutet så följde ett antal punkter som handlade om att på ett lagligt sätt kringgå aktiebolags-lagen för att snabbare kunna genomföra återköp av drygt 384 000 aktier. Aktiekapitalet minskas genom att hittills återköpta aktier dras in. Men för att det ska gå att genomföra återköpet snabbt och inte behöva vänta ett halvår, så genomförs en nyemission av C-aktier som får ett nominellt värde av en krona och inte har rätt till utdelning.
Gunnar Ek hade yrkat avslag också på de här punkterna. Men även om många ville ha avslag så var det majoritetsägarna med stöd av några minoritetsägargrupper, som bestämde.
Handuppräckning hjälpte inte heller. Och trots att Jan-Eric Nilsson sa att den som vill kan begära votering, så var det ingen som ens försökte sig på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om