Äggproducent måste betala 150 000 kr i sanktionsavgift

För miljösanktionsavgift finns inga förmildrande omständigheter. En överträdelse behöver inte ha gjorts med avsikt eller av oaktsamhet. Avgiften tas uti samtliga fall där företagaren uppenbarligen gjort fel.
Det spelar därmed ingen roll vad som var orsaken till att en gotländsk företagare driver en omfattande äggproduktion utan att ha begärt tillstånd för miljöfarlig verksamhet hos länsstyrelsen. Företagaren måste inom kort betala 150 000 kronor till kammarrätten .
Beslutet om miljösanktionsavgift fattades av miljö- och hälsoskyddsnämnden i går.

Gotland2003-02-13 04:00
Det handlar om ett företag som tidigare har haft ett tillstånd för uppfödning av kycklingar. Efter en konkurs upphörde djurhållningen.
I januari förra året fick länsstyrelsen kännedom om att nya värphöns satts in så att produktionen kunnat starta på nytt. Detta hade skett utan tillstånd.
I april förra året konstaterade personal från miljö- och hälsoskyddskontoret att det fanns drygt 30 000 värphöns på fastigheten och att tillstånd saknades.
Samma var förhållandet i december förra året. Någon ansökan om tillstånd hade fortfarande inte upprättats. När ärendet i går låg på miljö- och hälsoskyddsnämndens bord fanns inga alternativ till beslut. Det sägs nämligen att nämnden i egenskap av tillsynsmyndighet har skyldighet att besluta om miljösanktionsavgift om en näringsidkare påbörjar en tillståndspliktig verksamhet utan att ha ansökt om tillstånd.
Något beslut är inte fattat men det utreds också om företagaren skall anmälas till åtal för brott mot miljöbalken.
Även ett annat ärende vid gårdagens sammanträde handlade om det aktuella hönseriet. Vid inspektion av företagarens stall hade det konstaterats att halten av ammoniak var för hög i djurutrymmena. Det fanns ett förslag om att företagaren vid vite av 10 000 kronor skulle förbjudas att hålla höns i en miljö med en ammoniakhalt som överskrider tillåtna värden.
Detta ärende återremitterades dock, vilket kan ha samband med ett sent inkommet yttrande som en medhjälpare skrivit åt hönsfarmaren.
<span class=MR>"Ekonomisk katastrof"</span>
Förslaget för att undgå vitesbeloppet är att all djurhållning vid fastigheterna upphör senast 1 mars. Det enda alternativet i det fallet är troligen att avliva djuren som kommit halvvägs i sin produktionscykel.
­En kapitalförstöring och ekonomisk katastrof för verksamhetsutövaren, som inte har ekonomisk möjlighet att resa sig efter en sådan åtgärd, skriver konsulten.
Han påpekar också att företagarens fall skulle påverka många andra i branschen negativt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om