Enligt SMHI föll nära dubbla mängden regn mot normalt över Gotland i augusti. Det får stora konsekvenser och många plågas just nu av aggressiva myggor i ett mycket stort antal.
– På Gotland är det tunt jordlager och kalksten under. Då blir vattnet stående. I marken ligger myggornas ägg och väntar på att kläckas, säger Anders Lindström, myggforskare på SVA.
Forskningen har visat att myggornas ägg kan överleva flera år med torka i marken.
– Åtminstone fem år, säger Anders Lindström och berättar att Gotland sommaren 2019 drabbades av ett mycket stort utbrott av den för ön nya arten vårsvämmygga.
Det är delvis de myggornas ägg som nu kläcks och angriper gotlänningar hemma i trädgårdarna, och ute i skog och mark.
Vårsvämmygga är den art som fullkomligt har exploderat i exempelvis området kring Dalälven, till stor plåga för de som bor där. Men även andra arter av myggor har etablerat sig i Sverige – och på Gotland.
– Framför allt på östra Gotland, vid betade strandängar, finns kustmyggor. De är ganska aggressiva också, säger Anders Lindström.
SVA har inte haft några fällor ute, men Anders Lindström håller för troligt att det är en blandning av flera olika arter stickmyggor som just nu plågar Gotland.
– Så var det 2019, och det är rimligt att det är så igen, säger han och berättar att forskarna hela tiden spanar efter nya arter, främst invandrande myggor som kommer söderifrån från länder som Polen och Tyskland.
Under sommaren har just ett sådant fynd gjorts. En för Sverige helt ny art – tigermyggan.
– Vi har hittat den dels i Stockholm, och i en fälla i Trelleborg. Den räknas som en av de mest invasiva myggarterna i världen och är aggressiv.
Hur många ilskna myggor det handlar om samtidigt, i till exempel en vanlig villaträdgård, går att mäta. SVA har särskilda myggfällor.
– Om en standardfälla fångar 5 000 myggor eller mer under en natt klassas det som olidligt, men 2 000 är väldigt mycket, säger Anders Lindström.
För den som själv vill ta reda på vilken art stickmygga man blir biten av rekommenderar han en bestämningsnyckel med bilder som finns på Artdatabankens artfakta på nätet.
– Man måste ha en lupp och lite förstoring, säger han och berättar att vårsvämmyggan kännetecknas av trianglar på bakkroppens sidor, medan kustmyggan istället har längsgående ljusa band på rygg och bakkropp.
Den som lider av svullna stick kan prova någon sorts myggmedel. Men det finns hopp, om man blivit stucken ofta.
– Jag får inte längre utslag av myggorna – kroppen har vant sig och reagerar inte längre. Det är en del av jobbet som myggforskare, men kanske inte någon löneförmån, säger Anders Lindström.