Under åren 2011-2017 byggdes en lång bygglovskö upp på Gotland. Även om en förändring skedde 2018, då man lyckades minska antal ärenden som väntar på beslut, har det tagit tid att jobba bort bygglovskön.
Men just nu lyckas man hantera ärendena i den takt de kommer in, konstaterar Eva Ahlin (C), ordförande i Miljö- och byggnämnden. Hon lyfter personalen som en viktig faktor för att bygglovskön är i balans.
– De trivs och mår bra och stannar kvar på enhet Bygglov, vilket gör att vi får nytta av kompetensen de bygger upp över tid. Det är fantastiskt bra jobbat av bygglovsenheten.
Enligt regionens senaste bygglovsstatistik, som ska behandlas på Miljö- och byggnämndens sammanträde på onsdagen, är inflödet av nya ärenden hög. Antalet ärenden har ökat för varje månad under 2020, där fritidshus utgör en allt större del av bygglovskön.
– Vi kan inte veta säkert vad orsaken är, men jag tror att det är pandemin som indirekt är orsaken. Vi vet att vi har fler människor boende på ön, i sina fritidshus, och det känns rätt självklart att de då kommer på idéer till olika projekt, eller ser behov som de inte haft under några korta sommarveckor, säger Eva Ahlin.
– Likaså tror jag att även vi fastboende gotlänningar, när vi är hemma mer, också vill göra något konstruktivt med tiden. Kanske handlar det också om att känna att man har kontroll över någon del av livet, när pandemin skapar otrygghet i övrigt, fortsätter hon.