Runt 25 procent av resenärerna som flyger mellan Visby och Bromma väljer Air Leap/Air Gotland, runt 75 procent väljer BRA. Den som delar med sig av siffrorna är Pigge Werkelin, näringslivsprofilen som var med och grundade Air Gotland Express.
– Det är inte hållbart i längden med en sådan fördelning. Särskilt inte nu, när marknaden krympt och man tävlar om färre resenärer. Om vi ska kunna ha kvar två bolag som flyger mellan Visby och Bromma måste det ligga runt 50/50, säger han.
Air Gotland fick som bekant en turbulent start. När trafiken kom i gång 2020 var pandemin fortfarande ett faktum. I februari – mindre än ett år efter premiärturen – meddelade Air Gotland att man går samman med konkurrenten Air Leap.
Air Gotland lever dock vidare som lokalt varumärke under Air Leap. Pigge Werkelin har numera en rådgivande roll i bolagets "advisory board".
"I längden", säger du. Hur länge kan Air Gotland fortsätta om inget händer?
– Jag är inte delägare längre och kan därför inte svara på den frågan. Men utifrån de kunskaper jag har kan jag säga att så här kan det inte fortsätta. Sen om det handlar om en, tre, sex eller fler månader, det vet jag inte, säger Pigge Werkelin, som även hade ett finger med i spelet när Gotlandsflyg och Gotlandsbåten lanserades.
Oron vädrades först i en uppdatering på Facebook, där Werkelin vädjar till gotlänningar att "rösta med plånboken".
– Vi behöver konkurrensen. Det skulle vara lika illa om siffrorna för BRA och Air Gotland vore de omvända. Före pandemin, när BRA var ensamma om att flyga till Bromma, såg vi hur priserna steg, och likadant var det när Skyways var ensamma. Det är så marknadsekonomin fungerar. Om ett bolag får monopol höjs priserna och tillgängligheten försämras. Det måste folk förstå, och det var därför jag lyfte frågan. Och folk måste också förstå att om Air Gotland/Air Leap drar sig ur kommer det dröja länge innan någon annan vågar satsa, säger han.
Att tre fjärdedelar ändå väljer BRA framför Air Leap – vad drar du för slutsatser av det?
– Just nu reser fastlänningarna mer än gotlänningarna. Och på fastlandet är BRA ett betydligt starkare och mer välkänt varumärke. Därför har Air Leap lite svårt att nå den målgruppen. För att väga upp för det tycker jag att gotlänningarna borde välja Leap i större utsträckning.