Mitt under brinnande pandemi när flygbranschen i det närmaste kollapsat invigdes det nya flygbolaget Air Gotland. Dåvarande vd, Tiina Mykkänen, gav i samband med den rosaskimrande invigningen löftet: "Jag lovar att vi är kvar om två år".
Bolaget siktade högt under tuffast tänkbara tid och bara sex månader senare, i februari 2021, gick Air Gotland samman med Air Leap i det nya bolaget Air Leap Scandinavia AB. Varumärket Air Gotland fanns dock kvar.
Trots att sommaren såg lovande ut och Air Gotland ökade kom dråpslaget i förra veckan. Air Leap meddelande att man från och med 29 november inte längre flyger mellan Visby – Bromma utan istället Visby – Arlanda.
Samtidigt stod det klart att Air Gotland läggs ner och markpersonalen sägs upp. Det handlar om tre anställda i Visby som enligt regionchefen för Air Gotland, Michael Enlund, slutar nästa vecka.
– Jag själv finns kvar ett tag för att säkerställa en ordnad avveckling både för kunder och alla partnerskap vi engagerat oss i här på Gotland. Inte minst har vi lokala idrottsföreningar som vi stöttat och som flyger till och från matcher på fastlandet, berättar han.
Michael Enlund säger att han önskar att Air Gotland fått lite mer tid än sex månader på sig. Han menar att realistiskt sett skulle man, om man fått fortsätta en tid, kunnat ha stått för en fjärdedel – och inom ett år 30 till 40 procent av trafiken till och från Bromma.
Kunde det här ha undvikits om inte sammanslagningen blivit av?
– Vid tiden då Air Leap förvärvade bolaget visste ingen hur länge pandemin skulle hålla på och bolaget Air Gotland Express AB behövde kapitaliseras. Med facit i hand hade det varit önskvärt att vi i Air Gotland då tagit in mer kapital eller tittat på förlängda samarbetsavtal med Air Leap eller annat bolag framför att sälja hela bolaget. Konsekvenserna ser vi nu.
Hur kommer det här att påverka flygmarknaden till och från Visby tror du?
– När Air Skåne tidigare i höstas meddelade att deras trafik Ängelholm–Bromma pausas steg flygpriserna med 50 till 100 procent. När vi avvecklas finns det bara ett flygbolag kvar som trafikerar Bromma och det är inte sund konkurrens. Under tiden vi och BRA flugit parallellt på Bromma tycker jag vi visat att sund konkurrens verkligen funkar. Flygpriset har hållit sig på en nivå som gjort flyget tillgängligt för alla.