I slutet av maj i år bjöd Region Gotland in sex företag för att lämna bud på fem- till tiotusen ton flisat returträ från regionens anläggning i Slite. Det handlar om trä från återvinningscentralerna på ön och från regionens egen verksamhet. Regionen benämnde affären som en direktupphandling. Den hade föregåtts av en liknande, men avsevärt mindre, upphandling som omfattade tre tusen kubik.
I en skrivelse till Region Gotland protesterar företrädare för åkerinäringen hur affärerna gick till. Den är undertecknad av Magnus Lindby, ordförande för Gotlands åkeriförening, Henrik Beijer, vd för Gotlands åkericentral, Jimmie Odelsheim, platschef på Miljö i Roma och Stefan Löfqvist, vd för Gotlands lastväxlartransporter AB. I skrivelsen skjuter man framför allt in sig på att det inte fanns några som helst miljöaspekter med i förfrågningsunderlaget. Där står bara att val av leverantör kommer att ske utifrån pris i kronor per kubik, respektive pris i kronor per ton.
– Det är väldigt anmärkningsvärt att inte ha med några miljöaspekter. I alla andra sammanhang finns krav på fordonen som ska användas. Regionen utmålar sig som en ekokommun. Dessutom är man ju partner i ett projekt som heter "Hållbara transporter", säger Stefan Löfqvist, en av kritikerna.
Som bilaga till skrivelsen från åkeri-företrädarna finns ett brev från projektledaren för Hållbara transporter där Region Gotlands ansvar understryks.
Stefan Löfqvist var med och bjöd i den första mindre affären. Lantz transport fick jobbet efter lottdragning mot Åkericentralen. Till den andra större upphandlingen bjöds inte Stefan Löfqvist in, vilket han är kritisk mot. Också den vanns av Lantz transport.
Stefan Löfqvist har kört returträ i många år och förklarar varför affären, som han beräknar till mellan 180 och 350 lastbilstransporter, är intressant:
– Flisen kan inte eldas här, Gotland har inget värmeverk som är godkänt för att ta hand om det. Så det blir transport till fastlandet. Och det vill man ha som åkare, eftersom det mesta av allt gods körs till Gotland och man inte vill gå tomt till fastlandet.
Han menar att det fordonens bränsleklassning skulle angetts i upphandlingen. Han tycker heller inte att regionen försäkrat sig om att flisen destrueras korrekt.
Patric Ramberg, teknikförvaltningens chef, beklagar hur upphandlingen genomfördes:
– Förvaltningen har strategidokument för miljö- och klimat som vi har tagit fram.Vi vill verkligen begränsa våra avtryck så mycket det över huvud taget bara går. Vi ska göra vårt yttersta när det gäller miljö- och klimat.
Han fortsätter:
– Just i det här fallet blev det inte bra. Det är olyckliga omständigheter som ledde till det här resultatet. Dit hör bland annat att det varit rotation på chefsnivå inom avfallsenheten, nya ansvarsområden har tillkommit på kort varsel och alla kanske inte har nåtts av de ambitionsnivåer vi faktiskt har.
I en mejlkonversation har Stefan Löfqvist också fått svaret från en handläggare att beslutet om val av köpare till returflisen står fast, men att "vi tar till oss kritiken om miljöaspekten i transport- och efterbehandling och vi kommer att se över dessa bitar i eventuella framtida försäljningar." I mejlet anges också att regionen ska ha vidtagit åtgärder för att få in miljöaspekter "under gällande avtalstid".