Åkare missnöjda med inställda turer

Flera åkare på Gotland upplever ­att det ställs in fler färjeturer än tidigare. ”Det finns inget belägg för det i vår statistik”, svarar vd Christer Bruzelius.

FÄRJETURER. Flera åkare på Gotland tycker att det har ställts in väldigt många turer.

FÄRJETURER. Flera åkare på Gotland tycker att det har ställts in väldigt många turer.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2017-01-14 05:15

Bara under de senaste veckorna har Destination Gotland ställt in dygnets färjeturer vid två tillfällen på grund av hårt väder. Och det här påverkar inte bara de vanliga passagerarna utan också åkeriföretagen på ön.

En åkare som Gotlands Tidningar talat med, berättar att han kört till och från Gotland i tio år. Han upplever att det ställs in ovanligt många turer nu för tiden.

– Jag har talat med flera andra åkare som upplever samma sak. Vi tycker att det skett en förändring. Förr kanske Destination Gotland ställde in turerna till Oskarshamn men körde till Nynäshamn. Nu ställer man in alla båtarna. Samtidigt går Finlandsfärjorna och i onsdags när alla Gotlandsfärjorna var inställda – gick Polenfärjan som vanligt, säger åkaren från Gotland.

– Man undrar ju om båtarna är sämre rustade eller om det är ett naturfenomen – att vädret försämrats så mycket.

Hur påverkar det här dig som åkare?

– Man tappar ett dygns omsättning. Och när man är en liten åkare så är det extra känsligt om man inte levererar till kunden i tid.

Också på medlemsföreningen Sveriges åkeriföretag har man uppfattat åkarnas undran. – Det är flera åkare som har hört av sig om det här och vill att vi ska ta upp frågan med rederiet, berättar Crister Persson, regionchef för Sveriges åkeriföretag på Gotland.

– Och det är klart att vi kommer att ställa frågan. Men man får väl utgå från att det finns en rimlig anledning till de inställda färjorna. När man läser att det är 14 meter höga vågor, då vill i alla fall inte jag åka med. Det som är nytt är väl att man nu på sistone haft en framförhållning när man ställer in och det är ju bra så att åkarna kan planera bättre. Men visst ställer det till det med inställda turer, både för åkarna och rederiet.

Enligt klimatolog Sverker Hellström på SMHI är det inte blåsigare nu jämfört med tidigare.

– Nej det har inte blivit blåsigare. Vi ser inga genomsnittliga trender på det. Det vi möjligen ser är en ändrad policy där transportbolagen hellre ställer in en gång för mycket än för lite, för säkerhets skull. Det tycker jag man kan se både när det gäller båtar, bussar, flyg och tåg.

Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland säger att man inte ser någon sådan här trend i sin statistik.

– Det ligger på ett till tre antal tillfällen per år som vi ställer in turer. Man måste faktiskt se det här i rätt proportioner. Mellan 2010 och fram till och med 2016 körde vi 20 267 turer och tvingades ställa in 46 stycken. Det är inte så mycket, tycker jag.

Varför tror du att flera resenärer upplever att det är fler inställda turer i dag?

– Om du ställer frågan nu när vi just har haft flera inställda färjor så är ju det folk har i minnet. Men vi har inget belägg för att det skulle vara fler inställda turer när vi tittar på statistik från 2010 fram till och med 2016. Det är en mängd faktorer som påverkar om färjorna ska gå eller inte. Vindhastighet, vindriktning, våghöjd. Det är alltid upp till befälhavaren på färjorna att bestämma.

Då får man väl säga att 2017 inte har börjat så bra för statistiken?

– Nej, det kan man ju inte säga med 12 inställda turer... Vi får hoppas på ett fortsatt blåsfritt 2017, avslutar Christer Bruzelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!