Åke och Berndt Röcklinger jobbar på ett "föredömligt sätt"
På ett par bord i växthuset hos Röcklingers Handelsträdgård i Lärbro ligger årets sista tomater avplockade och mognar en efter en. I nästa vecka börjar man så tomatfrön för nästa års skörd. Och i ett annat växthus finns skördefärdig sallad och dito basilika.
Halmeldning. I den stora pannan eldar man med stora balar, som förbränns utan rök.
Foto: Henrik Radhe
I morgon får bröderna Röcklinger pris ur landshövding Erik Nylanders fond för att de bedriver sin verksamhet "på ett föredömligt sätt".
- Vi har mycket att tacka våra föräldrar för, säger Åke och Berndt.
Tre väggar
Det var de, Mats och Inga, som jobbade upp rörelsen till något som bröderna kunde ta över och utveckla. Fast egentligen var det farfar Lennart som startade på den här platsen i Lärbro 1927. Den blygsamma starten bestod av ett halvt tunnland jord och en lada med tre väggar.
Utvecklingen har gjort att man i dag kan tala om ett företag som har 180 hektar åker och 350 hektar skog och 60 hektar bete. Man kan också tala om ett företag som odlar 15 hektar potatis samt vitkål, blomkål, purjolök, lök och sallad på fyra hektar och spannmål på 130 hektar.
Det är Åke som har huvudansvaret för de mer arealomfattande grödorna. Berndt lägger sin största energi i växthusen där det odlas tomat på 1 500 kvadratmeter, gurka på 1 400 kvadratmeter och blommor på 400 kvadratmeter.Dessutom finns krukodlad sallad, basilika, dill, persilja och ruccola.
Till detta skall läggas att man har café och butik med försäljning av gotländska livsmedel. Gårdsbutiken omsätter 2,2 miljoner per år cirka.
Så här års klarar man sig med 1,5 anställda: på sommaren brukar det bli dussinet fullt.
Nöjda
Till bröderna Röcklingers filosofi hör att sälja alla sina produkter på Gotland. En annan tanke är att producera med så liten miljöpåverkan som möjligt. Det är därför uppvärmningen av växthusen sker med halm i stället för 120 kubikmeter olja och det är därför de talar om två egna vindkraftverk som nästa stora investeringsobjekt.
Hur går det då ekonomiskt med den här omfattande verksamheten?
- Jo, det går bra, säger Berndt. Vi kan inte klaga, åtminstone inte så länge vi låter bli att räkna på antalet arbetstimmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!