1 mars inför Destination Gotland ett nytt system, som bygger på att åkarna måste betala även om de avbokar en resa.
– Jag har fått information att det gäller 48 timmar före avgång, och att vi då måste betala 20 procent av priset även om vi bokar av eller bokar om, säger Micke Malmberg på Malmbergs åkeri.
Avbokningar tolv timmar innan avgång skulle medföra att åkarna tvingas betala 50 procent av biljettpriset. Kortare än två timmar innan avgång hela kostnaden – även om de inte åker med.
Micke Malmberg har nio anställda och fem lastbilar med släp i sitt företag, och menar att det nya sättet att ta betalt blir ett dråpslag mot hela Gotland.
– Det är inte rimligt, det här är vår landsväg till fastlandet. Det är dyra frakter redan i dag, det här gör dem än mycket dyrare. Tänk alla odlare på ön, det blir dyrare att skicka deras grönsaker inom Sverige än utomlands – ska det vara så?
Micke Malmberg har haft sitt åkeri i snart 20 år, och sett fraktkostnaderna öka.
– Vi räknar i dag med 12 500 tur och retur för en bil. Nu kan vi få betala 20 procent av det ändå. Så har de kampanjer med alla plus bilen för privatresenärer, men de som kommer hit ska ha rena lakan och något att äta, säger han.
Konsekvensen kan bli att åkarna inte längre kommer att våga boka transporter i förväg, något som kan slå hårt sommartid.
– Vi får se vad det finns för plats och det kommer att bli problem i sommar. Då blir det tråkigt om alla turister vill komma hit, men vi inte får över våra varor. 6 000 kronor enkel resa för en bil – det vågar man inte boka, säger Sophia Stackefält, transportledare hos Malmbergs.
Stefan Löfqvist, ägare till tolv bilar i Gotlands lastväxlartransporter AB, ska vara med på ett möte med Destination Gotland på måndag, för att föra Åkericentralens talan.
– Jag förstår att Destination Gotland behöver kompensation, för att vi ställer till det på årsbasis. Men det här är bara några månader om året, säger han och menar att det bara är vid fulla färjor på sommaren som rederiet drabbas om lastbilar avbokas med kort varsel.
Om Destination Gotland vidhåller att ta betalt, även om godset avbokas, vill han se samma typ av ersättning, men åt andra hållet.
– Då borde jag ju få åka till halva priset nu den här årstiden, när det finns plats.
Stefan Löfqvist saknar dialog och kund- till kundrelation, och menar att höjningen är en konsekvens av det privata monopol han anser råder.
– Om jag kör Lundbygatan ner till hamnen och får punktering måste jag betala biljetten ändå. Det är inte jag som betalar resan, det är mina kunder och den kostnaden måste jag ta ut, säger han och varnar för att varor till och från Gotland nu kommer att bli märkbart dyrare.
Destination Gotlands vd Marcus Risberg säger att man fört diskussioner med åkerinäringen under många år, om att något måste göras för att bokad kapacitet ska utnyttjas.
– Bakgrunden är att färjornas fulla kapacitet inte utnyttjas effektivt fullt ut, säger han och menar att gods som avbokas med kort varsel gör att andra resenärer inte kan utnyttja platserna på bildäck.
Hur mycket intäkter det nya systemet skulle ge per år har Destination Gotland inte räknat på.
– Vi vill inte ha några intäkter alls från avbokningar. Vi vill ha fullt kapacitetsnyttjande på fraktsidan. Om alla blir bättre på att nyttja kapaciteten innebär det att man kan transportera mer på varje tur – och det ger en positiv effekt på den gemensamma prisbilden.