Åkermarken blev billigare

Priset på gotländsk åkermark sjönk förra året. Det visar färska siffror från LRF konsult. Trots det spås att åkerpriserna inte kommer sjunka ytterligare.

Stefan Nypelius, LRF Konsult Arkivfoto: Tobias Wallström

Stefan Nypelius, LRF Konsult Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2014-02-13 14:40

- Det finns alltid företagare som har lönsamhet men det blir allt svårare även för dem. Generellt måste lönsamheten lyftas inom svenska lantbruket. Vi tror ändå på en balanserad marknad under 2014, med priser runt nivåer som under 2013, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare LRF Konsult.

Under lång tid har trenden varit att åkermarkspriserna i Sverige stiger, en trend som dock bröts 2012, och som alltså fortsatte att sjunka under förra året. Som skäl till prisnedgången anger LRF den finansiella oron i världen och att lantbrukens lönsamhet sjunker. Priserna varierar dock över landet beroende på hur bördig marken är.

Åkermarken i Sverige delas in i samma regioner som när det gäller EU:s gårdsstöd, det villl säga fem regioner. På Gotlands del tillhör åkermarken region 3 och 4. För region 3 gick priserna ner med 6 procent. Det ger ett genomsnittspris för åkermark i region 3 på 101 000 kr/hektar. I region 4 är det nedgång med 12 procent och medelpriset blir 55 000 kr/hektar. Priser som kan jämföras med exempelvis Skåne där åkermarkspriserna kan nå nivåer som 420 000 kronor per hektar medan det det i norra Sverige kan röra sig om 20 000 kronor/hektar.

Markens bördighet och vilka grannar som är intresserade av åkermark vid tidpunkten för en aktuell försäljning, är viktiga faktorer. Enligt statistik från LRF Konsult är andelen tillköp, det vill säga där grannen vill utöka sin verksamhet och köpa mer åkermark, är så hög som cirka 90 procent. Siffrorna visar även att trenden med allt större lantbruk fortsätter och att nyetableringarna är få.

LRF Konsult spår dock att efterfrågan på åkermark kommer att fortsätta under 2014 men att det är de bra markerna som ger god avkastning som kommer att vara mest attraktiva.

- Marknaden avvaktar i väntan på den slutliga utformningen av det nya gårdsstödsstödssystemet. Huvudförslaget från regeringen ser ut att kunna ge vissa priseffekter avslutar Stefan Nypelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!