Det var i går som GT berättade om Roland Spånt och Lena Gonäs, som efter att precis ha byggt färdigt ett hus på sin tomt i Nors, Fårö blev anmälda till åklagare av länsstyrelsen.
Helt olika åsikter
Länsstyrelsen menar att paret gjort sig skyldigt till miljöbrott eftersom nybygget ligger inom strandskyddsområde och de inte har ansökt om dispens.
Kommunen däremot, menar att strandskyddet inte gäller i detaljplanerat område.
Paret behöver därför ingen dispens.
"Jätteolyckligt"
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård säger att hennes tjänsteman gjorde helt rätt, myndigheten har en skyldighet att anmäla misstänkta brott.
- Men det hela är jätte-olyckligt och absolut inte bra att enskilda personer hamnar i kläm.
"Måste prövas"
Cecilia Schelin Seidegård tycker att kommunen borde aktualiserat frågan med länsstyrelsen eftersom det finns oklarheter.
Hon säger att från länsstyrelsens sida handlar det om att huset byggts på en avstyckning och om denna ligger inom strandskyddsområde, med dispenstvång, är det något som måste prövas juridiskt.
- Lagen är inte alltid lättolkad, men nu måste länsstyrelsen och kommunen arbeta fram en gemensam policy så att det här inte upprepas, säger hon.
Borde informerat
Åtalsanmälan har ännu inte nått fram till miljöåklagare Leif H Johansson, som är den som haft hand om flera strandskyddsärenden på Gotland.
Men han säger att huvudregeln är att strandskyddet inte gäller vid deltaljplanerat område.
- Om det hade krävts dispens för bygget borde kommunen ha informerat paret om det, säger han.
"Vi kan ogilla talan"
Han tycker att i ett ärende som kommunen och länsstyrelsen tycker så olika kan man inte begära att enskilda personer ska veta bättre.
- Om kommunen underlåtit att informera dem om vad som gäller tar vi hänsyn till det. Det kan i så fall eventuellt bli fråga om ringa brott och då kan vi ogilla talan.
Finns prejudikat
Han säger att det finns prejudicerande domar, som till exempel den hovrättsdom, som gällde Visby Campings bygge av caféet nere vid Norderstrand.
Det hade påbörjats innan länsstyrelsens beslut vunnit laga kraft.
- Brottet bedömdes som ringa eftersom man fått felaktig information från länsstyrelsen. Detsamma skulle kunna gälla det här ärendet, med felaktig information från kommunen, säger Leif H Johansson.
"Saken är solklar"
Roland Spånt själv suckar djupt.
- Det som miljöåklagaren säger stämmer precis med det alla andra jurister jag pratat med säger, de tycker saken är solklar, någon dispens för vårt hus har aldrig behövts.