Åklagare jämför med Lindomefallet
- Jag trodde tiden där man kunde skylla på varandra och bli frikända var över...Det säger åklagaren Susanne Wihlborg, som är klart missnöjd med att Svea hovrätt friade tre från knivdådet på Bingeby i somras.
Susanne Wihlborg. Arkivfoto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Om man hade klarlagt att de agerade i samförstånd skulle alla tre med lagstöd kunna ha dömts för mordförsök, även om man inte klarlagt vem som höll i kniven.
Åklagaren Susanne Wihlborg tyckte att hon bevisade att så var fallet. Gotlands tingsrätt höll med - men valde att inte döma för mordförsök, utan för det lindrigare alternativet medhjälp till mordförsök, just för att det fanns så många frågetecken.
Svea hovrätt, dit domen överklagades, tyckte att åklagaren inte bevisat samförstånd. Hovrätten friade därför alla tre från inblandning i knivhuggningen. Två av dem dömdes för grov misshandel för att de sparkat på 19-åringen när han låg ner. Den tredje friades helt.
Susanne Wihlborg är missnöjd med hovrättens resonemang.
- Det är klart att jag inte tycker det var en speciellt bra dom. Mest anmärkningsvärt är att det återigen går att skylla på varandra och bli frikända. Den tiden trodde jag var över.
Gammal praxis
Susanne Wihlborg syftar på Lindomefallet 1990, då en äldre man mördades med en stekpanna som tillhygge vid ett inbrott i hans hem. Två rånare fanns på platsen och i den följande rättegången skyllde de på varandra. Tingsrätten fällde - hovrätten friade.
Ny praxis sattes i ett annat uppmärksammat fall, Malexandermorden 1999. Då fällde tingsrätten tre bankrånare för mord på två polismän, trots att det inte fastställts vem som sköt de dödande skotten. Hovrätten gick på samma linje och Högsta domstolen beviljade inte ny prövning.
- I Lindome hade man en övervåning och en undervåning och utrymme för oklarheter. I det här fallet har vi en moped, där tre sitter och trängs. Att de sedan sitter i rätten och skyller på varandra borde inte spela in, säger Susanne Wihlborg.
Avvaktar
Kommer ni att överklaga?
- Bara riksåklagaren kan överklaga till Högsta domstolen, men jag ska göra vad jag kan och prata med min chef, Peter Claeson som är chefsåklagare på Västerorts åklagarkammare, som vi hör till, säger Susanne Wihlborg.
Kammarchef Peter Claeson kan därefter välja att ta ärendet vidare till riksåklagaren, som i sin tur kan begära resning i HD.
Den knivskadade 19-åringen har möjlighet att överklaga via sitt ombud, juristen Eva Ernstson som konstaterar att de har bestämt sig för att avvakta riksåklagarens beslut:
- Min klient kommer inte att överklaga om inte åklagaren överklagar.
Överklagan ska ske senast den 9 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!