Åklagaren: Antalet sexbrott ökar på Gotland

Åklagaren Susanne Wihlborg har lett ett stort antal utredningar gällande sexualbrott. Hon säger antalet fall inte minskat mellan 2018 och 2019 - utan att dee snarare ökat.

Susanne Wihlborg med delar av förundersökningen kring  barnsexfallet 2018.

Susanne Wihlborg med delar av förundersökningen kring barnsexfallet 2018.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2020-01-11 07:17

Den gotländska åklagaren Susanne Wihlborg har under åren arbetat med en mängd sexualbrott och lett ett stort antal uppmärksammade utredningar. Hon ledde bland annat fallet med en gotländsk man som dömdes för ett stort antal sexbrott mot barn runt om i hela Sverige. 

Domen fastställdes i slutet av 2018 och mannen dömdes till åtta års fängelse. Hon säger att flera anmälningar från den utredningen finns med i statistiken som polisen har över antal anmälda sexualbrott på Gotland. 

Hon menar att det ärendet är en stor anledning till att det ser ut som att antalet sexualbrott minskat drastiskt från 153 (2018) till 101 (2019). Susanne Wihlborg säger att hennes och flera utredares uppfattning inte är att antalet fall kring sexualbrott minskar – snarare tvärtom. 

– Vi ser något helt annat än den statistik som redovisats i media. Statistiken blir missvisande i och med att vi hade det stora ärendet, säger Susanne Wihlborg. 

Hon säger att de ser en tråkig utveckling gällande flera typer av sexualbrott. 

– Vår bild är att det blivit väldigt många fler anmälningar gällande barn och ungdomar. Det är både brott gällande vuxna och barn, samt när båda parter är yngre.

Susanne Wihlborg säger att det finns flera fall där parterna har haft kontakt via sociala medier och sedan blir det något helt annat när man ses. Hon menar att gränserna suddats ut.

– Kontakten på sociala medier har givit personer en uppfattning om vad de önskar av varandra som inte alltid är korrekt och som ofta inte alls stämmer när de väl träffas. Genom att den yngre generationen lever sitt liv till stor del på sociala medier får de problem att uttrycka i ord vad de vill och framförallt inte vill när de träffar någon i verkliga livet. De saknar ofta förmågan att läsa av kroppsspråk och signaler, säger Susanne Wihlborg och fortsätter: 

– Det är ett samhällsproblem som vi vuxna måste ta tag i genom att samtala med våra barn i hemmet och då vanliga samtal, inte förmaningssamtal, utan genom att vara närvarande och samtala samt ge uttryck för känslor. Vi kan inte sitta och titta ner i en telefon samtidigt som middagen serveras, vi måste titta upp när barnen går förbi och så vidare. Det är dags att vi vuxna tar ett vuxenansvar och inte lägger över ansvaret på våra barn och ungdomar 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!