Den 18-årige man som dömdes av Gotlands tingsrätt för försök till rån mot Lännakiosken i Visby, friades av Svea hovrätt.
LÄS MER: Frias från rånförsöket – kritik mot polisutredningen
En stor del av domen ägnades åt kritik mot åklagarens och polisutredarens arbetsmetoder. Susanne Wihlborg kritiseras för att hon förhörde polisens utredare om några av vittnesmålen istället för att kalla vittnena till rättssalen. Bland annat ansåg rätten att det inte fanns möjlighet att ställa frågor till vittnena under rättegången.
– Naturligtvis ska man alltid lyssna på kritik och försöka göra bättre, men det här är oförtjänt. Hovrätten utlämnade att de hade tillgång till den skriftliga bevisningen. Att ta in fyra personer som ska säga en mening var, kändes inte relevant, säger Susanne Wihlborg.
LÄS MER: "De säger att det är okej att råna"
Hon tror att hovrättens kritik riktar sig lika mycket mot tingsrätten som mot henne själv.
– Tingsrätten ägnade en hel sida i domen där jag fick beröm för metoden, medan hovrätten ägnade en hel sida till att kritisera den. Så olika det kan vara, konstaterar hon.
Kritiken mot polisens fotokonfrontation ser hon som mer problematisk. Hovrätten kritiserar bland annat att målsägarna fick titta på den misstänktes facebook-sida istället för att polisen satte ihop en vanlig fotokonfrontation.
– Hur moderna människor agerar har de ingen koll på på Riddarholmen. När det gäller unga människor tog man förr fram skolkatalogen för att försöka hitta de skyldiga, i dag letar man på facebook. Jag försökte säga till hovrätten att facebook är som en stor skolkatalog, men de ville inte lyssna.
– Det här är ett stort problem, folk ringer ofta till oss och säger att de hittat gärningsmannen på facebook, fortsätter hon.
Susanne Wihlborg tycker att det var olyckligt att konfrontationen inte genomfördes korrekt, men försvarar samtidigt polisutredaren.
– Problemet med ungdomar, som i det här fallet, är att de passbilder som finns i systemet kan vara fem år gamla. Då var han 12 och nu 17.
Kan man inte ta nya bilder på de misstänkta?
– Nej, det har man inte rätt till, inte när misstankarna är så vaga, säger Susanne Wihlborg.
Hon förklarar att samma sak hände med Coop-rånet. Rånoffret kände igen rånarens kompisar och gick in på facebook och letade tills hon hittade rånaren.
– Den misstänkte blev fälld i tingsrätten och friad i hovrätten för att hovrätten inte accepterar facebook-identifiering. Jag vet inte riktigt hur man ska hantera den frågan.
LÄS MER: Frias från knivrån – utpekande var för vagt
Susanne Wihlborg har som kammaråklagare inte möjlighet att överklaga hovrättens dom, det kan bara riksåklagaren göra. Men i det här fallet är det inte aktuellt eftersom riksåklagaren endast överklagar rättsfrågor och här handlar det om en bevisfråga.
Däremot har målsäganden rätt att överklaga domen.