- Är man riktigt känslig kan klådan från utslag vara nästan outhärdlig, säger Stig Larsson, professor i ekologi.
Den håriga tallprocessionsspinnaren tar två år på sig för att gå från ett ägg till en färdigutvecklad fjäril.
Därför tenderar vart-
annat år att ha högre täthet av larver. Lyckligtvis är det här året något av ett mellanår, enligt Stig Larsson, som studerat insekten.
I nuläget befinner sig larverna i tallarna och äter tallbarr. Men mot slutet av juli och början på augusti vandrar de ner för att hitta en plats att spinna sin kokong på.
- Det är när de vandrar som de släpper sitt osynliga 0,1 millimeter korta och vassa hår som orsakar allergiska besvär om man kommer i kontakt med larverna eller dess avlagda, ömsade hud, säger Stig Larsson.
Bara på Storsudret
Håren från larverna har sannolikt fungerat som ett försvar mot fiender och kan ge upphov till besvärande hudutslag. I dag lever de i princip bara på Storsudret och det finns inget som tyder på att de sprider sig.
- Sudret ser lite annorlunda ut med sin specifika vegetation, men vi vet inte exakt vad det är som gör att de trivs där. De finns upp till Östergarnsområdet men det är väldigt sällsynt, på väldigt få ställen och i låga tätheter, säger Stig Larsson.
Allergiska besvär
De allergiska besvären brukar gå över efter fem till tio dagar, men ju mer man kliar desto större är risken att håren skjuts längre ner i huden.
Den nordliga varianten av tallprocessionsspinnaren finns även i Polen, Litauen och på Bornholm.