Aktiebolag ska ge Roma kungs- gård en stabil ekonomisk grund

Arbetet med att samordna och utveckla verksamheten på Roma kungsgård fortskrider. En ny organisation med ett aktiebolag som grund ska ta form under februari. Redan har flera hyresavtal sagts upp och ska omförhandlas.
Vad som händer med de anställda, vars kontrakt löper ut under våren är ännu oklart.
Målet är att öka lönsamheten och skapa en kulturell året runt-verksamhet, som ser ut att innefatta mer teater och utställningar med fokus på det gotländska.

Gotland2004-01-27 04:00


Roma kungsgård har fått närmare fyra miljoner kronor för att samordna och utveckla verksamheten till ett upplevelsecentrum och en mötesplats med kulturella förtecken­lönsamt och året runt.
I diskussionerna ingår bland andra Intresseföreningen, den regionala utvecklingsenheten Rue, Gotlands kommun, Romateatern och Roma glasbruk.
I dagsläget drivs verksamheten av Intresseföreningen Roma Kungsgård, som har avtal med Statens fastighetsverk.
<span class=MR>Se över organisationen</span>
För att verksamheten ska bli lönsam och hållbar måste man se över den breda organisation som växt fram under de senaste åren. Eftersom intresseföreningens och teaterns verksamhet ryms på samma ställe, kungsgården, blir det i dagsläget en del onödigt dubbelarbete gällande exempelvis administration och biljettförsäljning.
Romateatern vill utveckla sin verksamhet, men behöver säkra och öka lönsamheten för att få bidrag och kunna investera. Inte heller Intresseföreningen klarar av att driva verksamheten med lönsamhet.
<span class=MR>Flera aktörer</span>
Enligt Intresseföreningens ordförande Torsten Palmquist kommer att den nya samordnade organisationen att bestå av flera olika aktörer.
Förvaltningen av själva gården ska skötas av ett aktiebolag, där de redan etablerade kulturarbetarna vid kungsgården erbjuds att tillsammans med Romateatern bli delägare.
Verksamhetsansvarig blir antingen Intresseföreningen Roma kungsgård, eller så bildas en ny förening. I sådana fall ombildas Intresseföreningen till en vänförening. Det kan också bli fråga om fler aktörer, exempelvis en stiftelse.
Nyligen sades hyreskontrakten med kungsgårdens entreprenörer (smeden, träslöjden, stenhuggeriet och kafét) upp och enligt Palmquist ska de omförhandlas för att passa den nya organisationen.
­ Det är en ren formalitet. Tanken är självfallet att de ska bli kvar.
Hur det blir med de sex anställda är däremot än så länge oklart. Deras kontrakt löper ut den 15 april och behöver alltså inte sägas upp, om någon skulle blir "överflödig".
­Det är upp till den nya organisationen att avgöra, säger Palmquist.
<span class=MR>Ska renoveras</span>
När kungsgårdens "nya kläder" är färdigskräddade kan utvecklingsarbetet ta fart. 1700-talsbyggnader ska renoveras, teatern ska få egna lokaler med loger och dusch, det ska bli mer teaterrelaterad och året runt-verksamhet.
Stallet, nu utställningslokal, blir ett "Welcome center" med information, broschyrer och biljettförsäljning­en del i Besöksplats Gotland. Inriktningen får fokus på gotländsk kultur.
­ Stallet blir en kulturbyrå, där det ska finnas samlad information om kultur och hantverk på Gotland, säger Kenneth Teckenström.
Dessutom finns planer på att Roma glasbruk ska öppna en studio i Butikstorget.
­ Det ska bli workshops med tillfällen att pröva på glasblåsning, berättar Kenneth Teckenström.
Enligt Kenneth Teckenström innebär nyordningen på Roma kungsgård en kraftigare satsning på den gotländska kulturen. Konst och konsthantverk får nya utställningslokaler i östra flygeln, abottens hus och örtapoteket. Inriktningen blir att visa gotländskt.
­ Som helhet är det här en jättesatsning, inte bara för Roma kungsgård utan för hela öns kulturliv.
­ Vid kungsgården ska det finnas verksamhet året runt, vi ska visa upp det gotländska och komplettera med workshops och en rad andra aktiviteter, säger Kenneth Teckenström.
Den nya organisationen ska fastställas senast den 28 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!