Aktiebolag tar över kungsgården

Efter en lång tids oklarhet står det nu klart att aktiebolaget Roma kungsgård tar över hyreskontraktet för kungsgården året ut. Därefter hoppas bolagets ordförande, Berit Rollén, på att kunna hyra direkt av Fastighetsverket i stället för att som nu ha kommunen som mellanhand.
Verkets fastighetschef, Jörgen Hammarstedt, är inte främmande inför den tanken. Inte heller inför tanken på året-runt-verksamhet på platsen.
­ Det har funnits många olika intressen och viljor. Men nu när alla parter är överens verkar vi vara på rätt spår, säger han.

Gotland2004-06-24 04:00
Detta har hänt:
I över ett och ett halvt år har det varit oklart hur verksamheten och organisationen kring kungsgården i Roma ska se ut.
Tidigare har det varit Roma Kungsgårds intresseförening som har haft kontrakt med Gotlands kommun som i sin tur hyr av Fastighetsverket. Intresseföreningens dåliga ekonomi medförde att de tre intressenterna, Romateatern, Roma glasbruk och Gotländska rum, de som driver de olika verksamheterna i praktiken, inte ville betala hyra till föreningen. Något måste göras.
En projektgrupp bestående av representanter för intresseföreningen och Romateatern gjorde förra året därför en utredning där man kom fram till att det nuvarande styret, med ett aktiebolag som har ansvar för fastighetsförvaltningen och samordningen av verksamheterna, skulle vara den bästa lösningen. Intresseföreningen skulle i stället ombildas till en så kallad vänförening.
Roma kungsgård AB bildades i våras och består av Berit Rollén, ordförande, Kenneth Täckenström och Carina Löfgren som företräder Roma Glasbruk samt Christer Norrby och Thomas Segerström, Romateatern.
<span class=MR>Övertar kontraktet</span>
På måndagens styrelsemöte blev det klart att Roma kungsgård AB skulle överta kontraktet, enligt Rollén ett stort steg för aktiebolaget, som betalar 90 000 kronor för perioden fram till årsskiftet.
Ett aktiebolag är ett bra forum för att ansvara för verksamheten, menar hon.
­ Det blir direkt röda signaler som slår till om ekonomin inte håller. Det blir en helt annan styrsel. Vår ambition är att få det här att gå runt. Det behövs, alla ekonomiska verksamheter behöver styrsel, säger hon.
Den 16 augusti ska intressenterna träffas. Det är många stora frågor som måste avgöras, berättar Rollén.
­ Vad har Fastighetsverket för visioner med kungsgården, frågar hon sig.
­ Här finns fantastiska lokaler, men mycket är i oerhört dåligt skick, bland annat huvudbyggnaden. Det krävs väldigt mycket om vi ska kunna använda den byggnaden året runt. Vill Fastighetsverket satsa eller är ambitionen bara att det överhuvudtaget inte ska falla ihop?
<span class=MR>Ägaren har ansvaret</span>
Enligt Jörgen Hammarstedt, fastighetschef på Fastighetsverket, har verket ett engagemang i Roma kungsgård där man vill se ¿mångkulturell verksamhet". Som ägare har Fastighetsverket det fulla ansvaret för underhåll och upprustning, till exempel av huvudbyggnaden.
­ Vi vill kunna nyttja alla byggnader. Som det är nu står en del mest tomma. Nu blev det ju lite hastigt här inför sommarsäsongen, men vi är med och bidrar till finansieringen.
Vilka insatser som krävs är något som Fastighetsverket måste planera utifrån de behov som finns, berättar Hammarstedt.
­ Men vi sätter inte igång med åtgärder i huvudbyggnaden om det inte planeras en bra verksamhet där.
Det som behövs framöver är en bättre styrning, säger han.
Berit Rolléns förhoppning är att Roma kungsgård AB ska ta över avtalet och alltså ha ett direkt avtal med Fastighetsverket.
Jörgen Hammarstedt är inte främmande inför den tanken. Anledningen till att det är kommunen som hittills har haft kontraktet är att den har haft bäst förutsättningar.
­ På ett långsiktigt plan har inte vi något emot att Roma kungsgård hyr direkt av oss. Det tror jag kommer att vara en naturlig lösning. Frågan ställdes här redan i våras, men då var det mycket som ännu inte var utrett, till exempel rollfördelningen mellan intresseföreningen och aktiebolaget.
­ Efter sommaren kommer det att bli nya diskussioner, lovar han.
<span class=MR>Rädd att ärva skulden</span>
Enligt Hammarstedt ville dessutom aktiebolaget till en början hålla sig utanför, förmodligen av rädsla för att behöva ärva den skuld som intresseföreningen har till Gotlands kommun.
­ Varför det inte har gått ihop när intresseföreningen drev verksamheten vet jag inte riktigt. Kanske har man haft olika intressen och viljor. Men nu när alla parter är överens verkar vi vara på rätt spår.
Han tror att ett aktiebolag har bättre förutsättningar för att kunna ta det ekonomiska ansvaret.
­ Man kan ju tycka att det är tråkigt att det ska behöva finnas ekonomiska aspekter på sånt här, men för mig är det ganska självklart att det måste finnas ett affärsmässigt incitament.
Så hur gick det då med intresseföreningen? Den skulle enligt planen ombildas till en vänförening, men det har ännu inte skett, berättar ordföranden Thorsten Palmquist. Enligt honom har det inte hänt någonting sedan det senaste årsmötet ajournerades i våras.
Blir det något nytt möte?
­ Jo, det måste ju slutföras. Vi vet inte så mycket än. Så fort bitarna faller på plats ska vi förhandla om de inventarier som vi äger. Vi har erbjudit aktiebolaget att köpa loss dem.
Hur stort värde dessa inventarier uppgår till är "ointressant", tycker Palmquist, men medger att en försäljning kan finansiera en del av skulderna.
Tanken var att intresseföreningen skulle ombildas till en vänförening. Hur blir det med det?
­ Årsmötet får avgöra om vi ska avveckla eller ombilda föreningen.
Finns det något intresse i föreningen att fortsätta att engagera sig i kungsgården?
­ Det finns några som är intresserade. Själv hade jag redan innan bestämt mig för att avgå, säger Thorsten Palmquist.
<span class=MR>Inte ordförande för evigt </span>
Berit Rollén är inte bara ordförande i Roma Kungsgård AB, utan också i Romateatern AB. Kan det inte bli en konflikt där - att hon ömmar lite mer för teatern?
­ Det är inget problem, konstaterar Täckenström.
­ Det handlar ju om förtroende, att man litar på varandra. Jag ska väl inte heller vara ordförande i all evighet, jag bor ju på fastlandet, säger Rollén.
I aktiebolaget finns en förhoppning om året-runt-verksamhet i Roma kungsgård.
­ Det kräver visserligen mycket mer, t ex när det gäller transporter, men visst vore det jättekul.
­ Då skulle också utbildningsverksamhet kunna bli aktuell, säger Kenneth Täckenström.
Det är något som även fastighetschefen tror på.
­ Ja, absolut! Det ger ju dessutom bättre ekonomiska förutsättningar att göra något åt byggnaderna. Jag tror att det finns underlag för året-runt-verksamhet ­ plus att det ger arbetstillfällen.
Inom aktiebolaget finns planer och visioner för den fortsatta verksamheten som nu, efter vårens turer, kan utvecklas vidare.
­ Vi hade ju en massa idéer, men vi var inte helt överens med kommunen och Fastighetsverket om vad man skulle satsa på så därför ska vi träffas igen efter sommaren, säger Christer Norrby.
­ Då får vi ta fram alla gamla projektidéer och damma av dem, säger Berit Rollén.
Året-runt-verksamhet på Roma kungsgård vore jättekul, menar Kenneth Täckenström.

Aktiebolag. Det blir ett aktiebolag som ska driva kungsgården framöver. Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om