Verksamheten vid Campus Gotland ska enligt Uppsala universitets regleringsbrev erbjuda en akademisk miljö för fullvärdig utbildning och forskning. För att uppfylla målet har en satsning på forskning krävts. Universitetet har fått ett särskilt anslag från regeringen under fem år (2018– 2022), totalt 40 miljoner kronor. Dessutom har universitetet satsat tio miljoner kronor själv.
För pengarna har bland annat en forskarskola med tolv doktorandtjänster startat. Åtta institutioner samverkar i fem unika forskningsprojekt kring hållbar utveckling. Intresset för de tolv platserna var mycket stort, med 3 000 sökande. Forskarskolan startade i januari.
– Aktiv forskning leder till bättre utbildning. Vid campus går bara cirka en tredjedel av anslagen till forskning och resten till utbildning. I Uppsala är förhållandet det omvända, säger Olle Jansson som är rektorsråd vid Campus Gotland.
Nyligen lämnade Uppsala universitet sitt budgetunderlag för 2022–2024 till regeringen. I det skriver universitetet att för att fortsätta satsningen på forskning behöver basanslaget till Campus Gotland öka, och föreslår att den tillfälliga förstärkningen om 8 miljoner kronor per år permanentas.
– Utan det anslaget kommer vi inte att kunna satsa lika mycket på forskning. Får vi behålla anslaget kan vi permanenta forskarskolan, annars ser det ut att bli en satsning som bara blir 4-5 år, säger Olle Jansson.
Utöver att öka satsningen på forskning har Campus Gotland ett mål om 1 500 helårsstudenter på plats i Visby under 2021. Sedan 2016 har antalet studenter vid Campus Gotland ökat med 445, varav 138 under förra året. Campus hade 1 401 helårsstudenter under 2020.
– Vi ser ut att kunna nå det målet, och jag tycker inte att vi ska slå oss till ro efter det. Vi ska ha minst 1 500 helårsstudenter vid campus. En rad utbildningar har startats de senaste åren, och de når sin fulla effekt först när samtliga tre årskurser är på plats, säger Olle Jansson.
Ökningen av campusstudenter beror till en del på att antalet internationella studenter ökat. Förra året var de cirka 300. Uppsala universitet tror på en fortsatt ökning, eftersom flera av de nya utbildningar som startat är på avancerad nivå med undervisning på engelska. Att intresse finns visar antalet avgiftsbetalande helårsstudenter, som sedan 2015 ökat från 9 till 89.