Aktivt skolarbete mot mobbning
Öppenhet, tydlighet och vikten av att våga prata är ledord. På Fole skola sätter man stor vikt vid förebyggande antimobbningsarbete.
LÄRARSAMTAL. Anette Olsson, Emma Nyman, Carina Lindby och Johanna Axén-Emanuelson är lärare på Fole skola, där man arbetar aktivt med förebyggande antimobbningsverksamhet. "Det är viktigt med förtroende, att skapa relationer med barnen", säger Emma Nyman.
Foto: Tommy Söderlund
Eleverna har en lektion i veckan då man får prata om saker som värderingar och empati, lärarna finns ute bland eleverna både på raster och innan dagens första lektion, och organiserade aktiviteter på rasterna ska förhindra att vissa känner sig utanför eller inte har någon att vara med.
Små subtila gester
GT träffar fyra av lärarna på skolan för att prata om arbetet mot mobbning. Anette Olsson, Emma Nyman, Carina Lindby och Johanna Axén-Emanuelson betonar alla vikten av öppenhet, av att prata med såväl barn som föräldrar, inte bara när mobbning eller mindre bråk inträffat utan ännu hellre i förebyggande syfte, innan något inträffat.
- Det gäller att vara lyhörd för små, subtila gester som kan uppfattas som kränkande, resonerar Carina Lindby.
Hon berättar att hon själv mobbades som barn, och kanske är det därför hon brinner för arbetet mot mobbningen. Hon och kollegan Anette Olsson är utbildade i antimobbningsarbete - och i att lära sina lärarkollegor detsamma.
Viktigt att våga prata
Fole-eleverna har därmed schemalagda lektioner som syftar till att förhindra mobbning eller andra trakasserier på skolan.
Det är viktigt att lära eleverna att våga prata även om svåra saker, menar lärarna, liksom att lära dem att fula ord kan kränka andra även om man själv "bara skämtar". Och att det faktiskt inte är tillåtet att kränka.
- Vi pratar också mycket om vad ord faktiskt betyder. Om man kallar någon för "gris" - vad betyder det, varför använder man ett sånt ord? förklarar Carina Lindby.
Oroliga morgnar
Fole skola kommer inom kort att inleda en kamratstödjarverksamhet på skolan, där både lärare och elever ska involveras. Skolan håller också på att se över huruvida det finns särskilda riskområden för mobbning, eller om risken för mobbning är större vissa tider på dygnet.
- Vi märkte till exempel i höstas att det var lite oroligt på morgnarna efter det att eleverna kommit med bussen men innan första lektionen började. Så sedan dess har vi rastvakter ute även före skolstarten, berättar Anette Olsson.
Elev konflikter
Antimobbningsarbetet är inte utmärkande för just Fole skola - enligt lagen krävs en så kallad likabehandlingsplan av alla skolor.
- Konflikter mellan barnen är förstås mycket vanligare än konkret mobbning. Men man ska inte säga att mobbning aldrig förekommer, säger Carina Lindby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!