Queen, Pink Floyd... och Muse? Med karaktäristisk falsettsång och makalösa arrangemang hyllas de som den moderna tidens arvtagare av Englands stilbildande jättar.
Efter sommarens OS-låt och med ett nytt album i antåg står de på toppen av sin karriär.
I en engelsk stad med lika många invånare som Arvika startade tre tonåringar rockbandet Gothic Plague. I dag heter de Muse och räknas som ett av världens största arenaband.
Efter 18 år tillsammans lyfter grundaren och trummisen Dominic Howard fortfarande fram vänskapen som det viktigaste för bandets ständiga energikälla.
- Vi har känt varandra sen vi var tolv. Om vi känner oss stressade eller vilsna med bandet eller i livet så har vi en gemensam grund som vi alltid kan återvända till. Det stabiliserar oss som personer och det är nog därför vi fortfarande hänger ihop.
Muse är i Stockholm för att spela in pratshowen "Skavlan" där de ska spela sin nya singel "Madness", en tung och elektronisk historia som skapade viss turbulens bland fansen. Sedan bandet lagt upp en dubstep-orienterad trailer för sitt kommande album "The 2nd law" har det ryktats om att den elektroniska genren, som växt sig stark i England det senaste decenniet, har letat sig in i bandets musik. Howard är påtagligt road över situationen och avfärdar alla spekulationer, trots att dubstep-duon Nero har medverkat på kommande singeln.
- Det där blev ganska överdrivet. Vi är inspirerade av olika saker, inte bara dubstep. Gospel, blues, hårdrock och annan modern elektronisk musik har varit lika viktig. Dupstep-grejen blev förvirrade ganska många.
- Det lilla vi gjort är konstig avant garde-musik. Det är tungt och bisarrt, och den representerar inte albumet på något sätt. Jag har sett Skrillex och det är bra grejer, men det är inte som att han har inspirerat oss att skriva den här plattan.
Medan miljonalbumet "The resistance" hade ett inåtvänt fokus där trion försökte hitta och spegla bandets kärna, är uppföljaren mer utforskande. Dominic Howard beskriver det som deras mest diversifierade skiva hittills och produktionerna är gjorda för storslagna shower. Stadiumriff, 80-talsfunk, elektronisk avant-garde och en släng av "U2-epicness", måttar han.
- Vi visste att det skulle bli en utmaning att få det att fungera med de elektroniska inslagen. Samtidigt ville vi överraska fansen. Med den här skivan öppnar vi dörrar till vad vi kommer att utforska i framtiden.
Pink Floyd och Queen var banbrytande. Ett begrepp som knappast används om nutida musiker. När gränser suddas ut och genrer luckras upp försöker Muse att ta till vara på just det, förklarar Dominic Howard.
Har det moderna sättet att lyssna på musik påverkat er när ni skriver låtar?
- Ja, det tror jag. Hur folk lyssnar på musik i dag med Youtube och Itunes så är möjligheten att upptäcka musik så snabb. Det har gjort både lyssnare och musiker mer öppna till all slags musik och inte lika begränsade till genrer. Det har blivit mer intressant för alla.