Aktuellt bygga helt nya skolor

Stora förändringar väntar Visbys skolor.Flera av dem behöver byggas ut för att klara framtidens barnkullar.Det kan till och med bli aktuellt att bygga helt nya skolor.

<7GT_Bildrubrik>FRAMTIDEN. </7GT_Bildrubrik>Skoldirektören Peter Molin presenterade i går det diskussionsunderlag som ska utmynna i en uppdaterad organisation av Visbys skolor. Även skolorna i Hogrän och Eskelhem berörs.

<7GT_Bildrubrik>FRAMTIDEN. </7GT_Bildrubrik>Skoldirektören Peter Molin presenterade i går det diskussionsunderlag som ska utmynna i en uppdaterad organisation av Visbys skolor. Även skolorna i Hogrän och Eskelhem berörs.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-02-16 04:00

Översynen är en fortsättning på omorganisationen av landsbygdsskolorna som klubbades för drygt tre år sedan.

Den här gången är det skolorna i Visbyområdet som granskas, tillsammans med de i Eskelhem och Hogrän, där beslutsunderlaget i förra vändan ansågs vara för vagt.

Det finns flera skäl till att regionen behöver se över skolans organisation i Visbyområdet. In- och utflyttning, och nya bostadsområden påverkar elevtrycket. Det gör även familjernas möjligheter att placera barnen i de skolor man önskar snarare än den man bor närmast.

Hårdast tryck är det i Västerhejde, som i väntan på utbyggnad ska få tillfälliga lokaler inför höstterminen. Det handlar om flyttbara baracker som för närvarande används i Garda i samband med nybygget efter socknens nedbrunna skola.


Skola som inte finns
Fler bostäder på A7-området och exploateringen av Visborgsområdet mellan södra Visby och Vibble ökar behovet av utbildningsplatser ytterligare.

- Någon Visborgsskola finns ännu inte, men det kanske måste byggas en sådan inom sju till tio år, tror Peter Molin.

Även Alléskolan är tänkbar för renovering och utbyggnad. Ett alternativ är att lägga ner Alléskolan och i stället bygga ut Humlegårdsskolan.


Klubbas i juni
Det finns funderingar på att göra Solbergaskolan till en ren högstadieskola, och även ta in eleverna från Fole och Stenkyrka.

De tillhör i dag Solklintsskolan i Slite, men endast 20 procent av barnen från Fole och Stenkyrka väljer Slite när de ska börja högstadiet.

En ändrad inriktning på Solbergaskolan tillsammans med det hårda trycket på Norrbackaskolan gör att Tjelvarskolan kan komma att behöva byggas ut ordentligt.

För närvarande informeras skolornas personal om översynen, och flera offentliga dialogmöten kommer den närmaste tiden att hållas för att hämta in synpunkter från föräldrar och skolpersonal.

- Det finns inga förslag på att lägga ner några skolor. Det handlar än så länge om ett diskussionsunderlag, understryker skoldirektören Peter Molin.

Till slutet av mars ska tjänstemännen ha tagit fram ett förslag som politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska ta ställning till i april.

I juni klubbas omorganisationen av regionfullmäktige.


Oklara kostnader
Vad renoveringar och nybyggen kommer att kosta är oklart.

- Det är något vi kommer att göra beräkningar på tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen, säger Peter Molin.

Den närmaste tiden kommer tre öppna möten att hållas, med anledning av översynen av skolorganisationen.

Torsdag 17 februari kl 19 i Eskelhems bygdegård.

Måndag 21 februari kl 19 på Restaurang Hwitstjärna i Visby.

Tisdag 8 mars kl 19 på Restaurang Hwitstjärna i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!