Coronapandemin har satt fart på byggandet och det är inte bara på Gotland som hemmafixare efterfrågar virke till paneler och uteplatser. Men den som hade tänkt ägna semestern åt att snickra och bygga om kan redan vara för sent ute. Lagren av sågat virke sinar hos brädgårdar och leverantörer, vissa dimensioner är helt slut.
– Vi får mellan 30 och 50 procent av det virke som vi köpt tidigare, säger Göran Appelquist på Österby brädgård och berättar om samverkansmöten där leverantörerna fördelar det som finns.
Konjunkturen och efterfrågan på virke är skyhög, och mer än hälften av det som kunderna efterfrågar saknas.
– Det känns inte så kul. Det är en tuff bransch men alla sitter i samma båt. Det är en frustration, men vi försöker göra det bästa och tänka till, säger han.
Hos Mellanskog är trycket efter det virke som finns att tillgå stort.
– Vi hugger så mycket vi kan, lokalt märker vi att vi har ett sug efter den sågade varan. Det finns ingen botten, säger Jan Ekdahl, områdeschef på Gotland.
Samtidigt som trä har blivit eftertraktat som byggmaterial, inte minst ur klimatsynpunkt, slår kraftiga angrepp av granbarkborre hårt mot tillgången på svenskt sågtimmer.
– För våra medlemmar har vi försökt rädda det vi kan, innan granbarkborren kommer, säger Jan Ekdahl och berättar att läget är än mer akut i Kanada.
Det skogrika landet drabbades för 25 år sedan av den invandrade contortabastborren, som nu har ödelagt stora arealer.
– När Kanada inte kan leverera de volymerna USA vill ha kliver svenskt sågat virke in, säger Jan Ekdahl och förklarar att bristen på virke är global.
För den gotländska skogsägaren innebär virkesbristen bättre betalt. Jan Ekdahl uppskattar att det handlar om en tioprocentig ökning av betalningen.
– Det är bra priser nu, även på massaved.
Men för den som hade tänkt bygga hemma är läget inte lika kul.
– Ring nu och prata med byggare och försök boka dina volymer, råder Jan Ekdahl den som vet att man behöver köpa sågat virke de närmaste månaderna.
Hos Österby brädgård har stamkunder reda bunkrat det virke de behöver under och efter semestern. Priserna har stigit med 20 procent på två månader.
– På konstruktionsvirke har priserna sedan januari i år ökat med 42 procent, säger Göran Appelquist.
Först efter nyår tror han det finns normal tillgång på virke igen.
– I höst ser jag ingen lättnad överhuvudtaget.