Alexandra Colbing är havsmiljöhandläggare på länsstyrelsen. I en segelbåt åkte hon och sju kollegor fram och tillbaka över Hoburgs bank och Midsjöbankarna i somras för att kartlägga hur många tumlare som levde där. Det är första gången denna typ av akustisk övervakning av tumlare använts i Östersjön.
– Det har gjorts i andra delar i världen och vi ville testa den. Segelbåten med hydrofonsläp är en miljövänlig metod och det har funkat bra.
Området hade delats in i sektorer som skulle undersökas. En hydrofon användes som bogserades i vattnet efter båten. Den tog upp klickljud som tumlaren avger. Med hjälp av ett dataprogram kan man sedan utifrån ljuden räkna ut tumlarnas positioner och göra en uppskattning av hur många individer som rör sig i området över en viss tid.
Räkningen av tumlare har tidigare gjorts med klickdetektorer i form av poddar som under flera månader stått på bottnen. Resultaten mellan de båda metoderna är inte jämförbara, rakt av. Senast var för tio år sedan.
– Utifrån tidigare räkningar kunde man inte se någon stor förändring av antalet tumlare.
Det går inte att avgöra exakt hur många tumlare som fanns i Midsjöbankarna och Hoburgs bank när Alexandra var där.
– Det kan ha varit runt 30 tumlare i området under den tiden vi var där, säger Alexandra Colbing.
Två veckor var avsatta för undersökningen men vädret var bra och de hade sökt igenom området efter nio dagar. De åtta i besättningen jobbade i skift.
– Det var ett helt underbart uppdrag även om det var utmanande med åtta i besättningen som samsades om sex kojer. Ville man sova, fick man väcka någon av de andra. Vi sov mellan fyra och fem timmar i sträck. Det var ett ganska hårt arbete men även häftigt när vi inte såg land på flera dagar.
Förutom att sköta hydrofonen tittade de ut över vattnet och noterade vad som fanns längs vattenytan.
– Vi såg tio gråsälar men inga tumlare. Däremot kunde vi höra dom, säger Alexandra Colbing och berättar att tumlarna kommunicerar med hjälp av klickljud.
De akustiska detekteringarna eller signalerna som fångades med hydrofonen var minst tolv stycken.
Hoburgs bank och Midsjöbankarna är Sveriges största skyddade marina område och klassat som Natura 2000. Där samlas tumlarna på sommaren för att kalva och fortplanta sig. Där finns grunda områden med mycket fisk, vilket är viktigt. Full tillgång till mat är nödvändigt eftersom de äter konstant.
Tumlare lever i par, ensamma eller med sin unge.
– Man ser dem inte även om vi tekniskt sett hade kunnat göra det. Chansen är otroligt liten eftersom de är så få.
Östersjötumlarna har minskat genom åren och klassas som akut hotade. Fram till mitten av 1900-talet jagades den och fridlystes 1973. Miljögifter, fiskenät, undervattensbuller och dåligt med mat är andra orsaker till att de nu lever en tynande tillvaro.
Länsstyrelsen i Gotlands län, i samarbete med Kalmar län, vill undersöka hur många det finns i det skyddade området. En rapport och en film ingår i projektet.
– Vi vill fortsätta kartlägga tumlarna för att se hur populationen utvecklas. Ökar de inte behöver det sättas in ytterligare åtgärder, säger Alexandra Colbing.
Vilka skyddsåtgärder som kan bli tal om är inte klart.
– Man kan titta på födotillgången, flytta sjöfartsrutter, förbjuda verksamheter och på olika sätt minimera hoten.