Akuten-chefen: ”Är nog inte alla som har koll på det”

Region Gotland är bättre än rikssnittet på att hålla nere väntetiden på akuten. När jul- och nyårshelgen nu närmar sig bemannar man upp för hemvändarfesterna – och påminner om 1177.
– Det är nog inte alla som har koll på det”, säger verksamhetschefen Pernilla Pettersson.

Nu förbereder sig akutmottagningen vid Visby lasarett för storhelgerna.

Nu förbereder sig akutmottagningen vid Visby lasarett för storhelgerna.

Foto: Montage (TT (Gorm Kallestad)/Emil Lundberg)

Gotland2024-12-24 05:00

Nyheten i korthet

  • Akutmottagningen på Visby lasarett har bättre väntetider än riksgenomsnittet. Endast 21% av patienterna som behöver vänta över en timme för en första bedömning, jämfört med Sveriges genomsnitt på 40%.
  • Inför jul- och nyårshelgerna har akutmottagningen bemannat upp extra, särskilt för hemvändarkvällar och andra fester.
  • Verksamhetschefen Pernilla Pettersson uppmanar allmänheten att ringa 1177 för vägledning innan de åker till akuten, särskilt under storhelgerna när många besökare inte är bekanta med Gotlands vårdtjänster.

25 943. Så många besök hade akutmottagningen på Visby lasarett mellan november i fjol och oktober i år, enligt siffror sammanställda av nyhetsbyrån Newsworthy. 

Under den perioden var det 21 procent – eller strax över var femte patient – som behövde vänta över en timme innan de fick en första bedömning av sjukvårdspersonalen. En siffra som är betydligt lägre än genomsnittet för hela Sverige, som ligger på 40 procent.

– Vi har bra tider jämfört med många andra akutmottagningar, men vi skulle kunna bli ännu bättre, säger Pernilla Pettersson, verksamhetschef på Visby lasaretts akutmottagning.

undefined
Pernilla Pettersson är verksamhetschef på Visby lasaretts akutmottagning.

Hon berättar att verksamheten följer statistiken över väntetider på ”både vecko- och månadsbasis”.

– I andra regioner har primärvården ibland jourmottagning med utökade öppettider, som tar en del av patienterna, men det har vi inte på Gotland. Det kan vara en förklaring till varför vi inte har ännu bättre siffror, säger Pernilla Pettersson och fortsätter:

– Sedan är vår akutmottagning också utbildningsavdelning för AT- och ST-läkare, vilket gör att det ibland kan ta längre tid – och det måste det också få göra. Så det är lite svårt att jämföra mellan olika mottagningar.

När det nu väntar jul- och nyårshelger har man enligt Pernilla Pettersson bemannat extra på akutmottagningen. Men det är inte nödvändigtvis på själva julafton som det väntas högt patienttryck och långa väntetider.

– Det är framför allt när det är hemvändarkvällar och andra fester som vi bemannar upp. Och då är det på nätterna. Annars märker vi inte av något högre tryck under dagtid. Undantaget är den 27:e, som är första dagen efter julhelgen, säger Pernilla Pettersson.

undefined
Är det extra mycket skador orsakade av halkolyckor som kommer in till akuten under jul- och nyårshelgerna? Nej, faktiskt inte, menar Pernilla Pettersson.

Enligt henne är det nämligen en dag då många personer hör av sig till vårdcentralen för att söka vård. Och när det blir hög belastning där väljer vissa att i stället vända sig direkt till akutmottagningen.

– Det kan vara personer som till exempel har fått virusinfektioner under julhelgen, säger Pernilla Pettersson och tillägger att det oftast är bäst att ringa 1177 innan man åker till akuten:

– Har man akuta besvär – som bröstsmärtor och andningssvårigheter – ska man självklart åka in. Men annars ser vi gärna att man ringer till 1177.

Under storhelgerna är det inte ovanligt att personer som inte är skrivna på Gotland söker sig till akutmottagningen för sådant som egentligen är en fråga för primärvården. Något som enligt Pernilla Pettersson kan bero på en okunskap om vart man egentligen kan vända sig när man inte är sin hemregion.

– Och även då är det ju 1177 som gäller. Där kan man få bra vägledning och de kan lotsa en rätt, vilket jag inte är säker på att alla har koll på.

I somras berättade Helagotland om hur akuten emellanåt får in patienter som skadat sig i samband med att ha klättrat på raukar eller ramlat ner från Visby ringmur. Men är det någon särskild typ av skador eller sjukdomstillstånd som sticker ut på akuten runt jul och nyår? Nja, menar Pernilla Pettersson.

– Alkoholrelaterade besök blir ju alltid vanligare när det är fler människor på ön. Men annars är det inget särskilt som ökar.

Inte heller benbrott eller andra skador på grund av halkolyckor?

– Nej. De ökar när det är halt, och det har ju ingen koppling till själva storhelgerna.

undefined
Pernilla Pettersson uppmanar den som behöver söka vård under jul- och nyårshelgen att i första hand vända sig till 1177. ”Men har man akuta besvär – som bröstsmärtor och andningssvårigheter – ska man självklart åka in till akuten”, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!