Att det råder personalbrist inom sjukvården på Gotland är välkänt sedan tidigare, och bara under den gångna våren har de gotländska tidningarna publicerat flertalet artiklar i ämnet. Den vanligaste lösningen för att råda bot på problemet är att ta in hyrpersonal, och enligt uppgifter till Gotlands Tidningar kommer akuten på Visby lasarett tvingas ta in hela 35 hyrsjuksköterskor den kommande sommaren.
Uppgifterna bekräftas även av Josefin Tomtlund, enhetschef för akuten.
– Det stämmer, även om det inte handlar om 35 hyrsjuksköterskor samtidigt. De överlappar varandra, och vissa är bara här enstaka veckor, säger hon.
För en utomstående så låter 35 hyrsjuksköterskor mycket. Är det mycket, eller är det normalläge för er?
– För akutmottagningen skulle jag säga att det är normalläge. Vi hade 30 stycken förra sommaren, och det som är skillnaden i år jämfört med förra sommaren är att vi har ökat upp bemanningen på akuten med tre sjuksköterskor extra per dygn under veckorna 24 till 33. Detta för att klara av den stora befolkningsökningen under sommarmånaderna.
Att man tar in hyrpersonal på akuten möjliggör även att den fasta personalen kan få sina fyra veckors lagstadgade semester, säger Josefin Tomtlund.
– Det tycker vi är viktigt. Utan hyrpersonal hade de inte fått ut sina semestrar, arbetsbelastningen hade blivit oerhört hög vilket även hade påverkat patienterna som kanske inte hade fått den vård de borde fått.
Vad beror det på att ni tvingas ta in så mycket hyrpersonal?
– Dels finns det en svårighet att rekrytera fast personal, och det blir svårare och svårare då fler väljer att gå över till bemanningsföretag. Många av dem som vi haft som egna vikarier har gått över till hyrbolagen, och det är tyvärr så trenden ser ut just nu.
– Utöver det så handlar det även om ett ökat behov. Eftersom vi bemannar upp akuten under sommaren så skulle inte vår grundbemanningen räcka ändå, eftersom vi är fler sjuksköterskor per dygn än under resten av året.
Josefin Tomtlund säger att man i en drömvärld, där förutsättningarna var optimala, allra helst hade velat klara sig helt utan hyrpersonal. Detta bland annat på grund av att hyrpersonal är betydligt dyrare än personal som är anställda direkt av Region Gotland. Hur mycket de 35 hyrsjuksköterskorna som kommer att jobba på akuten under sommaren slutligen kommer att kosta vet inte Josefin Tomtlund i dagsläget, men enligt obekräftade uppgifter till GT rör det sig om åtskilliga miljoner kronor.
– Slutsumman vet jag inte förrän i slutet av året när allt är bokfört. Men att det är dyrare med hyrpersonal är ju ett känt faktum.
Region Gotland har budgeterat med 44 miljoner kronor för hyrpersonal i hela slutenvården under 2022. Enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob finansieras dock hyrpersonalen i första hand av den aktuella enhetens vanliga budget med exempelvis medel från vakanta tjänster.
– Det är merkostnaden som inte kan hanteras inom egen budget som ligger budgeterad centralt. Beslut om att få ta in hyrpersonal motiveras av verksamhetschef och beslut tas på sjukhuset av sjukhuschef Catherine Malmqvist, säger hon, och fortsätter:
– Hyrpersonal tas bara in av den anledningen att vi inte har tillräckligt med egen personal och de behöver få sin semester.