Nu drar turistsäsongen igång och då ökar också Gotlands befolkning mångfalt. Men enda tillskottet bland räddningspersonalen är en extra ambulans - i två veckor.
- Det är klart att det finns en oro, man känner inte alltid att man räcker till, säger Maria Borvander inom ambulansföretaget Falck.
Ambulanspersonalen inom Falck, företaget som sköter ambulanstransporterna på Gotland, märker av en kraftig ökning i antalet transporter.
Samtidigt har räddningstjänsten allt fler så kallade IVPA-larm; IVPA står för "i väntan på ambulans" och innebär alltså att räddningstjänsten rycker ut och tar hand om skadade eller sjuka personer till dess en ambulans är på plats.
Fler besöker akuten
Dessutom finns en ökning av patienter på lasarettets akutmottagning.
Men detta beror, enligt personer som jobbar inom vården, inte på att gotlänningen i gemen har blivit sjukare. I stället finns flera andra orsaker, och de påverkar i flera led.
När det inte finns någon tillgänglig ambulans, eller om det skulle ta för lång tid att skicka en ambulans till en viss plats där snabb vård är nödvändig, larmas i stället närmaste räddningskår vilket oftast handlar om deltidsbrandkårerna på landsbygden.
Vid en del deltidsstationer är andelen IVPA-larm uppe i över hälften av alla larm.
- På Gotland är vi relativt generösa när det gäller IVPA-larm, jämfört med resten av landet, konstaterar Dick Svennefelt, räddningschef för räddningstjänsten på Gotland.
1 100 larm
Dick Svennefelt anser inte att det ökade antalet sjukvårdslarm i praktiken påverkar möjligheterna till snabba insatser vid bränder, men samtidigt medger han det inte går att bortse ifrån den risken:
- Det har aldrig blivit så att flera larm har krockat och därmed orsakat problem för varandra. Men om man tittar på det rent hypotetiskt så är vi upptagna med annat än räddning mer än 400 gånger per år, och det innebär någon form av nivåsänkning.
Under hela 2010 hade räddningstjänsten på Gotland runt 1 100 larm, och 430 av dem var IVPA-larm. För bara några få år sedan hade man 200-250 IVPA-larm om året.
Personalen på räddningstjänsten känner dock av en viss frustration när det gäller IVPA-larmen. De har alla utbildning för att ta hand även om sjuka och skadade personer, men däremot tillåter inte reglerna att man kör en person med vårdbehov i brandbil till lasarettet.
- Vårt arbete i de lägena blir väldigt statiskt. Vi måste stanna på platsen tills ambulansen anländer, och det kan vara rätt stressande, säger Jonas Lindgren på räddningstjänsten.
Skapar oro
Även Falck ambulans märker av en tydlig ökning i antalet larm, och Maria Borvander medger att de ökande larmen och de begränsade resurserna skapar oro:
- Absolut. Vi har begränsade resurser, och det är inte alltid man känner att man räcker till.
Maria Borvander ser det närmast som en nödvändighet att räddningstjänsten ställer upp på IVPA-larmen i den förhållandevis stora utsträckning man gör, annars skulle det bli problem.
- På Gotland är vi vana vid att ha bra tillgång till IVPA också, men det händer att vi måste kalla in extra personal och det är inte alltid lätt.
En viss resursförstärkning får man dock i sommar - fast då bara i två veckor. Den här och nästa vecka (Almedalsveckan) finns en extra ambulans, med personal, i tjänst i Visby, men den kommer till stor del att vara uppbunden till Almedalen.
- Tanken är att den ska finnas tillgänglig där under stor del av nästa vecka, eftersom det är så mycket folk i rörelse då, säger Ulf Lindberg, en av ambulanssjukvårdarna som var på plats i går.
Personalbrist
Ett grundläggande önskemål är förstås ökade resurser året om, men man hade åtminstone hoppats på en extra ambulans i sex veckor i sommar på grund av att så många fler människor är i rörelse på ön sommartid.
- Men vi fick klartecken för det så sent så vi hann aldrig få tag i tillräckligt med personal till mer än två veckor. Vi hoppas kunna lösa det för en längre period nästa sommar, säger ambulanssjukvårdaren Monica Steen.