Ön sticker ut i ny rapport om fettlever

Sjukdomen fettlever, som kan leda till allvarliga komplikationer på sikt, blir vanligare och vanligare i landet – och enligt en ny rapport har Gotland högst andel fall i landet.

Förbättrad folkhälsa är lösningen på problemet, menar leverläkaren Rouzbeh Kiasat. "Vi måste jobba preventivt med frågan", säger han.

Förbättrad folkhälsa är lösningen på problemet, menar leverläkaren Rouzbeh Kiasat. "Vi måste jobba preventivt med frågan", säger han.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2023-10-17 06:02

Leversjukdom har länge förknippats med osunda alkoholvanor. Mindre känt är att även övervikt, fetma och diabetes typ 2 utgör riskfaktorer. Överflöd av energi leder till att kroppens fettceller blir överfyllda och fett lagras i levern, vilket i vissa fall leder till inflammation och ärr.

Fettlever, som det heter, ger inga symptom men ökar risken för livshotande sjukdomar som skrumplever och levercancer.

Och sjukdomen är alltså på frammarsch. Enligt en studie, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften "European Journal of Epidemiology", handlar det om ökning på 217 procent under perioden 2005-2019. Gotland pekas dessutom ut som den region med högst andel fall i landet.

undefined
Det tar lång tid för leversjukdomar att uppstå. Därför finns det inte anledning att känna panik, säger Rouzbeh Kiasat.

Rouzbeh Kiasat, överläkare och specialist inom mag-tarm- och leversjukdomar på Visby lasarett, tycker att man ska vara försiktig med att dra förhastade slutsatser av resultaten.

– Vid tolkning av studier får man beakta att Gotland är en liten region och statistiska beräkningar kan vara mindre tillförlitliga. Vi har också en äldre befolkning som kan ge en bild av högre förekomst när man jämför med andra regioner, säger han.

– Men det kan också vara så att vi helt enkelt har fler personer med fettlever på Gotland. Fettlever som inte orsakas av alkohol hänger samman med övervikt, fetma och diabetes typ 2, och de riskfaktorerna är mer vanligt förekommande i mindre städer och glesbygd.

Rouzbeh Kiasat understryker att fettlever inte bör ses som ett isolerat medicinskt fenomen, utan som del i folkhälsan och en större sjukdomsbild, där den minsta gemensamma nämnaren är ohälsosamma levnadsvanor.

– Det är svårt att säga exakt hur vanligt förekommande fettlever är. Man uppskattar förekomsten till 15-20 procent av befolkningen. Det allra flesta har en leverförfettning som inte leder till en ärrinlagring. Tyvärr vet vi inte exakt vilka som drabbas av tilltagande ärrinlagring. Vi vet endast att risken ökar ju mer övervikt man har och ju sämre kontrollerad diabetes typ 2.

undefined
Fettlever är inte obotligt utan kan åtgärdas genom att man går ner i vikt.

Är det inte svårt att upptäcka då?

– Vi har bra metoder för att framöver fånga upp dessa patienter. Primärvården har god kännedom om sjukdomen och vi har bra verktyg på lasarettet för att identifiera patienterna med ärrinlagring.

Alltså: Vården är bättre skickad att lösa uppgiften, men fler får fettlever – hur får man ihop det? Att övervikt och fetma blir allt vanligare kan vara en del av förklaringen. Allvarliga följder av fettleversjukdom uppstår heller inte över en natt.

– Det tar 20-30 år att utveckla skrumplever. Studien som gjorts nu speglar alltså förekomst av riskfaktorer lång tid innan mätningarna. Det är förstås viktigt att vi fortsätter med det preventiva arbetet med att minska förekomst av övervikt/fetma, men också den största riskfaktorn för leversjukdom – överkonsumtion av alkohol – där Socialstyrelsen nyligen skärpt riskgränsen. Det kommer ta många år innan vi kan se resultat av det arbete som pågår nu, säger Rouzbeh Kiasat.

Fettleverpanik undanber han sig i varje fall.

undefined
Förbättrad folkhälsa är lösningen på problemet, menar leverläkaren Rouzbeh Kiasat. "Vi måste jobba preventivt med frågan", säger han.

– Jag tycker att det är bra att frågan uppmärksammas, men man behöver inte gå runt och känna oro. Det här är en väldigt långsam process i kroppen. Det krävs därför inte extra kontroller och så. Istället bör fettlever vara något som vävs in i dialogen mellan husläkare och patient. Så om du är i riskgruppen och redan har kontakt med vården, ta gärna tillfället i akt att prata om det här nästa gång du träffar läkare, exempelvis vid din nästa diabeteskontroll.

För den som klarar av att lägga om sina levnadsvanor är utsikterna dessutom mycket goda, säger Rouzbeh Kiasat.

– Det finns ingen särskild behandling för fettlever, utan det är samma som vid diabetes typ 2 och övervikt/fetma. Nästan alla som går ner 7-10 procent i vikt blir av med fettlevern och slipper sannolikt komplikationer längre fram, säger han.

Fakta

Fettlever är den vanligaste leversjukdomen i Sverige. Den uppstår när fett börjar lagras i levern. Den bakomliggande orsaken är oftast alkohol, övervikt, fetma och typ 2-diabetes. Sjukdomen ger inga symtom men kan på sikt leda till skrumplever och levercancer.

Studien som det hänvisas till i artikeln baseras på data från Patientregistret, Dödsorsaksregistret och Cancerregistret åren 2005-2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!