"Äldre diskrimineras"
Det är oacceptabelt att ett land som Sverige ibland glömmer att respektera grundläggande mänskliga rättigheter.Det sa Gustavo Ramirez, biträdande generalsekreterare i Svenska Röda korset, när han i går medverkade vid det Sociala forum som Gotlands Röda Kors anordnade på Borgen i Visby.
-Hur vill vi att samhället på Gotland ska se ut för äldre? Och hur vill jag själv bli bemött när jag en dag hamnar på Åvallegården? Det är sådana frågor vi ska ta upp här idag, sa Göran Robsarve, när han inledde dagen.
Det var tredje gången Röda korset på Gotland arrangerade en heldag kring ett socialt tema. Och att man nu valde att ta upp de äldres situation föll sig ganska naturligt eftersom Röda korset nyligen har antagit en plattform för äldrefrågor.
-Äldre människor får inte med automatik en röst i samhället, sa han.
Och att inte ha en röst, att inte ges samma rätt som andra att delta i samhällslivet det är att bli fråntagen en bit av människovärdet, menade Ramirez. I Röda korsets äldreplattform kräver man stärkt skydd mot diskriminering av äldre. Alla äldre människor har rätt till ett bra liv, skriver man.
<span class='mr'>Individcentrerat samhälle</span>
Man kräver också att äldre människors rätt till hälsa, vård och omsorg ska tryggas. Man tar upp boendefrågorna, man kräver bättre stöd till anhöriga som vårdar närstående i hemmet, man betonar rätten att byta bostadsort och man efterlyser ökad samverkan mellan kommuner och frivilligorganisationer.
-Jo, då vänds blicken alltmer mot de frivilliga organisationerna, svarade han.
Och genom att anta sin äldreplattform har Röda korset visat hur de vill jobba, både praktiskt och opinionsdrivande, med äldrefrågorna.
Att frivilligorganisationeras insatser kommer att behövas var även kommunalrådet Björn Jansson (s), som ansvarar för äldrevården i Gotlands kommun, övertygad om.
-Vi måste öka vår samverkan med föreningsliv och organisationer, sa han. Vi behöver få hjälp med dagverksamhet, med den sociala biten, där finns det brister i den kommunala verksamheten idag. Vi måste hitta former för att bättre nyttja det utbud som redan finns.
Björn Jansson tog även upp de stora insatser som anhöriga gör inom äldrevården.
-De tar ett stor ansvar idag. Och som jag ser det kommer de att få göra det även fortsättningsvis, sa han.
<span class='mr'>Större mångfald</span>
Han trodde också på en större mångfald inom äldrevården.
-Det kommer att finnas fler aktörer inom både hemtjänst och särskilda boenden, sa han. Vi har redan en del privata enheter och jag tror det kommer att bli fler. Och inom hemtjänsten inför vi redan nästa år så kallat kundval. Privata företag får möjlighet att konkurrera med den kommunala hemtjänsten. Men det blir konkurrens om kvalitet, inte om pris, sa han.
På Borgen medverkade även Gunnel Hellström, verksamhetsledare vid Attendo Cares äldreboende Pjäsen i Visby. Hon berättade om företaget och dess verksamhet och publiken fick ställa frågor.
Under eftermiddagen talade Birgitta Koskinen om våld mot kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!