Äldre kvinna lurades på stora summor – gotlänning åtalas

Lånet som någon tagit i 78-åringens namn kunde stoppas, bara hon legitimerade sig med bank-id. Ett ögonblick senare hade tiotusentals kronor försvunnit från hennes konto. Nu åtalas en gotländsk man för penningtvätt.

Kvinnan som drabbades är i dag 78 år, men var 74 vid tillfället. Bedrägeribrott av den här typen riktar oftast in sig på äldre personer.

Kvinnan som drabbades är i dag 78 år, men var 74 vid tillfället. Bedrägeribrott av den här typen riktar oftast in sig på äldre personer.

Foto: Martina Holmberg / TT

Gotland2024-06-16 07:30

Från ingenstans kom telefonsamtalet. Mannen i andra änden berättade att lånet som 78-åringen ansökt hade beviljats. Och tydligen fanns det redan ett lån i hennes namn som hon behövde betala tillbaka. Kvinnan, som har adress på fastlandet, förstod inte vad han pratade om.

I så fall var det förmodligen någon annan som olovligen använt hennes namn i det syftet, sa mannen och berättade att han kunde koppla henne till Swedbanks säkerhetsavdelning.

Inga problem, detta löser vi, var det betryggande beskedet från personen som svarade där. Hon behövde bara legitimera sig med bank-id först ... Efter att 78-åringen slagit in sin kod fick mannen plötsligt bråttom att avsluta samtalet.

undefined
Den gotländska mannen i fallet har även dömts för narkotikabrott och grova våldsbrott.

När allt var över hade 35 000 kronor försvunnit från hennes konto. Pengarna hade förts över till en ung kvinna, även hon bosatt på fastlandet, visade det sig – för att sedan fortsätta vidare till en gotländsk man, som i sin tur omsatt beloppet genom bankomatuttag och kortköp.

78-åringen har utsatts för ett bedrägeri och gotlänningen har tvättat pengarna – det är misstankarna när mannen nu ställs inför rätta. Gotlänningens förklaring? I förhör uppger han att kontot vid ett tillfälle lånades ut till en kompis i nöd. "Brukar du låna ut dina bankkonton", undrar förhörsledaren och får svaret: "Det var för en god gärning. Jag visste inte att det var något fuffens."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!