Äldre lärare köps ut av kommunen
Ett femtiotal äldre lärare köps ut av kommunen, mitt under pågående läsår. - Vi gör det här för att de yngre lärarna ska kunna stanna, säger skoldirektör Peter Molin.
- Vi har haft sjunkande elevtal i den gotländska skolan, och det hänger samman med ekonomin eftersom vi får betalt per elev, säger Peter Molin.
Omställningspengar
Barn- och utbildningsförvaltningen har valt att söka omställningspengar från kommunen för att kunna ha kvar de yngre lärarna.
- När vi gör neddragningar måste vi egentligen börja med att avskeda dem som är yngst. Men vi har hittat en annan möjlighet.
Hur ser du på att lärarkåren tappar mycket kompetens med den här lösningen?
- Så är det ju alltid. Men vi är tvungna att göra neddragningar, och äldre lärare är i och för sig rutinerade och kunniga, men en yngre lärare tar med sig ny färsk kompetens, säger Peter Molin.
"Något måste göras"
Från Lärarförbundets sida har man velat ha alla lärare kvar, men accepterar den lösning som nu har genomförts.
- Vi kan inte sticka under stol med att ekonomin inte är bra och att något måste göras. I sådana här situationer måste man hitta den minst smärtsamma lösningen, och vi tycker att det är viktigt att värna om våra yngre lärare, säger Luis Barnes, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
För en del lärare kommer erbjudandet om avgångsvederlag under pågående läsår, och flera slutar efter höstterminen, vilket Luis Barnes tycker är beklagligt.
- Man tänker på kontinuiteten när det gäller arbetet med barnen, och det gäller att arbetsplatserna lyckas få till en bra pedagogisk lösning i de här fallen.
Risk för framtidens elever
Även om dagens lösning är acceptabel, ser han en risk för framtidens elever med tanke på de större barnkullar som föds nu.
- Det kan bli lärarbrist om några år. Vi kan inte fortsätta med sådana här kortsiktiga lösningar hela tiden. Det föds fler och fler barn nu och redan ser vi att trycket på förskolan ökar och kommer att öka de närmaste åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!