Aldre rösterna väljer-jobb

Pensionärerna kan avgöra valet.De är många och partierna slåss om deras röster.På Gotland är 26,1 procent av de röstberättigare över 65 år.

VALBINGO? På Åkermanska spelar man bingo samtidigt som man diskuterar valfrågor. Marianne Eklöf, 96 år, tror inte mycket på alla vallöften. Hon röstar som hon alltid gjort men hoppas att terapin kommer tillbaka på Åkermanska. Det är viktigt, det fick centerpartisterna Lars Thomsson och riksdagsledamoten Anders W Jonsson besked om i går.

VALBINGO? På Åkermanska spelar man bingo samtidigt som man diskuterar valfrågor. Marianne Eklöf, 96 år, tror inte mycket på alla vallöften. Hon röstar som hon alltid gjort men hoppas att terapin kommer tillbaka på Åkermanska. Det är viktigt, det fick centerpartisterna Lars Thomsson och riksdagsledamoten Anders W Jonsson besked om i går.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-09-01 04:00
De äldre utgör den största åldersgruppen bland väljarna. Både i riket och på Gotland.
I höstens val finns i hela landet drygt 1,7 miljoner röstberättigade över 65 år. På Gotland är motsvarande siffra 12 101.
Gruppen har aldrig varit större och pensionärerna utgör nu drygt en fjärdedel av valmanskåren. Självklart gör partierna allt för att locka till sig deras röster.
- De äldre väljarna kommer att bli lika uppvaktade som de populäraste tjejerna när det var dans i Folkets park, sa Socialdemokraternas valstrateg Bo Kronvig i en intervju i pensionärstidningen Veteranen tidigare i år.

Svårflörtade
Och visst har det blivit så. Alliansen och de rödgröna bjuder över varandra med löften till pensionärerna. Mest har det handlat om skattesänkningar, men även sänkt hemtjänsttaxa, bättre mat, billigare tandvård, utökat rut-avdrag med mera.
Men de äldre är svårflörtade. Och luttrade.
- Det är mest bara luft de kommer med. De lovar runt men håller tunt som ordspråket säger, säger Siv Gustafsson, 84 år, på Åkermanska i Visby.

Inget stort förtroende
GT träffar henne och några andra boende som samlats för att spela bordscurling och bingo. Vi pratar om den pågående valrörelsen.
Förtroendet för partiernas vallöften är inte stort. Det är mest ett spel för gallerierna, eller röstfiske, menar pensionärerna runt bordet.
- De bryr sig egentligen inte om oss, de tar ju bort allt som är roligt. Vi får roa oss själva, konstaterar Siv och hennes grannar.

Social gemenskap
Vad de i första hand tänker på är terapin som politikerna plockat bort från Åkermanska och en del andra äldreboenden under den gångna mandatperioden.
- Att få en stunds sysselsättning och social gemenskap är nog det som är allra viktigast, säger de.
Ensamheten är för många äldre det riktigt stora problemet. Och det löser man varken med sänkta skatter eller sänkt hemtjänsttaxa. Men till exempel med mötesplatser och arbetsterapi.
- Att ta bort terapin var det dummaste beslut ni tagit, säger Gösta Karlsson, 86 år, när gruppen en stund senare fått besök av några centerpartister med kommunalrådet Lars Thomsson i spetsen.
Lars Thomsson kan inte annat än hålla med.
- Jag inser att det var fel. Men vi tappade 150 miljoner kronor i skatteintäkter på ett bräde och tvingades till många tråkiga och kanske felaktiga beslut. Men vi jobbar på att få tillbaka terapin, lovar han.
Ola Lindvall, som sitter för Centern i socialnämnden, berättar att ett nytt upplägg håller på att utarbetas där kommunen ska samarbeta med föreningslivet kring arbetsterapi och annan social verksamhet på äldreboendena.
- Vi inser hur viktigt det här är, säger han.

Inga heta skatter
Skattefrågan, som är den som lyfts mest när pensionärernas situation debatterats, känns inte så het för gänget som samlats för en stunds spel på Åkermanska.
- Visst är det viktigt med sänkt skatt, särskilt nu när pensionerna sjunker. Det är svårt att klara sig, särskilt som ensamstående, säger Iris Romin, 82 år.
Men de flesta menar att de utlovade skattesänkningarna inte kommer att göra så stor skillnad. Det är heller inte den frågan som avgör var de tänker lägga sin röst.

Ökad rörlighet
- Jag röstar av tradition. Jag har hållt fast vid samma parti hela livet och det fortsätter jag nog med, säger Marianne Eklöf, 96 år.
Daga Fernström, 88 år håller med.
- Det är svårt att byta, säger hon.
Generellt sätt har det länge varit så att äldre väljare är mindre benägna att byta parti än yngre.
Men valforskare menar att den situationen nu håller på att ändras, särskilt sedan 40-talisterna börjat komma upp i pensionsåldern.
Så man kan räkna med en ökad rörlighet mellan partierna även i den gruppen.
På Gotland finns 12 101 röstberättigade personer över 65 år.
Tillsammans utgör de 26,1 procent, eller drygt en fjärdedel, av valmanskåren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!