För bara några veckor sedan sprängde dieseln 18-kronorsvallen, och under onsdagen hamnade den på 19:17 kronor litern på bemannade stationer. Samtidigt steg bensinpriset till 17:59 kronor litern.
De rekordhöga nivåerna beror på flera saker. Dels ligger oljepriset på den högsta nivån på flera år, men en annan viktig förklaring är den ökade reduktionsplikten i drivmedlen, som innebär att en högre andel biodrivmedel måste blandas i för att minska klimateffekten. Men biodrivmedel är dyrare än fossila.
– Oljepriset har stigit nästan 60 procent sedan årsskiftet, säger Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganisationen Drivkraft Sverige till TT.
Till årsskiftet kommer den så kallade reduktionsplikten att höjas ytterligare, vilket kommer innebära ännu högre priser i kombination med höjda skatter, förutsatt att oljepriset inte sjunker.
På ST1-macken på Söderväg var det under onsdag förmiddag många som passade på att tanka då grannmacken Circle K var mer än 50 öre dyrare per liter. Bemannade stationer är oftast dyrare än automatstationer, som ST1 räknas som. Men onsdagens stora skillnad hade flera förklaringar. Rolle Gutemyr är ägare av Frendo på Söderväg, och hyr ut själva bensinstationen till ST1:
– Det är inte vi själva som justerar priserna utan det sker centralt. Vi ligger alltid lägre eftersom vi räknas som en automatstation, men ibland kan det också hända att man centralt drar ut lite på höjningarna för att dra nytta av prisskillnaden. Det är ju alltid marknadsledarna som sätter priset, så ibland när det är på väg upp kan de kedjor som inte är marknadsledande ligga och släpa lite på de lägre priserna, förklarar han.
I Moderaternas budgetmotion föreslås skattelättnader på bensin och diesel med 1 krona litern. Så här säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Aftonbladet:
– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter.
Riksdagsledamot Lars Thomsson (C), tror dock inte att det är rätt väg att gå:
– Jag tror inte på Moderaternas väg att bara sänka drivmedelsskatten. I dessa klimattider är det precis fel signal att skicka. Det går bara inte. Jag förstår deras avsikt men vi måste hitta bättre vägar att gå som gynnar det förnyelsebara.
Som exempel tar han förstås Centerpartiets egna budgetmotion ekopremien. Med den vill partiet ta bort jordbrukets dieselskatteavdrag som i dag gör det billigare för dem att köra på diesel än förnyelsebart. I gengäld vill man kompensera med en ekopremie istället:
– På så sätt får vi rätt styrsignaler till jordbruket att ställa om. Men det är ju bara lantbruksdelen. I övrigt måste vi ha bra alternativ som inte kostar mer än fossilt bränsle. Vår fordonspark kommer ju gå i 20 år till och under tiden måste vi nyttja alla bränsletyper. Vi kan inte bara tänka på nya bilar.
Och vad säger då de vanliga människorna om bensinpriset?
– Jag tycker det är för jävligt, men det finns inte så mycket att göra åt saken. Så länge elbilarna är så pass dyra har vi fattiga pensionärer inte råd att ställa om, säger Christer Strand från Sanda.
Lena Kästel från Fårösund har en annan approach:
– Bensinen är helt för dyr, jag får skaffa häst och vagn. Batterier vill jag inte ha.