Alfvengren - gotlänning ända in i själen

Hon verkade nästan ha dragit sig tillbaka.Men nu har hon nyligen läst in en ljudbok, om en vecka gör hon debut i Melodifestivalen, och i vår kommer hennes 25-årsjubileumsplatta.- Jag har kanske synts för lite... men jag tänkte råda bot på det nu, säger den nyblivna 50-åringen Susanne Alfvengren.

Foto: Arne Adler / SVD / SCANPIX /

Gotland2009-02-21 04:00
Det är en vecka kvar.
Sedan kliver Susanne Alfvengren upp på Melodifestival-scenen i Malmö.
Det är då 42 år sedan hon gjorde scendebut och 25 år sedan hon gjorde skivdebut.
Melodifestivaldebut, däremot, gör hon först då, där på scenen i Malmö den 28 februari. Men det är inte något hon tänker så mycket på, än.
- Nej, det är en del ståhej runt omkring men det känns ganska lugnt i mig ändå, berättar hon glatt.
GT når henne på telefon i hemmet i Roslagen där solen skiner, berättar Susanne Alfvengren som dock tänker hålla sig inomhus denna februaridag.
- Jag har bra människor omkring mig som hjälper till med mycket. Men prova kläder och skor, och öva, måste jag ju göra själv, säger hon med ett skratt.

Väntar med firandet
Susanne Alfvengren fyllde 50 år för drygt en vecka sedan, men tänkte skjuta firandet på framtiden.
- Jag hade en lugn kväll med familjen, men vi tänkte hitta på något mer i sommar. Det är ju så gräsligt tråkigt att fylla år på vintern.
Med 50 års livserfarenhet har hon hela 42 års erfarenhet av att stå på scenen. Scendebuten skedde vid blott åtta års ålder, och hon minns den som vore det i går.
- Det var på examensdagen i första klass. Jag sjöng "Är du vaken, Lars?" i duett tillsammans med en kille i klassen. Det var min första duett, och min scendebut, berättar Susanne Alfvengren som har rötterna i Ala.
- Min andra duett var faktiskt den med Mikael Rickfors 20 år senare, skrattar hon och minns "Som stormen river öppet hav" från 1987.
Ett frö till hennes långa karriär föddes kanske inte riktigt där på skolavslutningen i ettan, men inte långt därifrån.
- När jag var 12, 13 år sjöng jag ibland på ett ålderdomshem. Min farmor lärde mig en del äldre låtar som kunde passa bra, och det var då jag kände att jag verkligen kan beröra människor. Då när man såg en tår på kinden någon gång.

Nio skivor
Känslan av att kunna beröra sina åhörare med texterna, och dessutom den betydelse det kunde ha för dem som faktiskt blev berörda, har spelat stor roll i Susanne Alfvengrens fortsatta karriär.
- Jag har inte byggt min karriär på att sjunga vackert, utan på att beröra, som hon själv uttrycker det, och hon vet att hon har just berört många genom åren.
- Det är många som tackat mig för att jag satt ord på deras känslor, eller gett dem hopp. Det finns de som varit med om förfärliga saker men som funnit tröst i mina låtar, berättar hon vördnadsfullt.
Allt sedan barnsben har Susanne Alfvengren varit ytterst noggrann i textval när hon sjungit andras låtar, liksom förtrolig och personlig i sina egna.
Nio skivor har hon släppt, från debutplattan "Magneter" 1984 till samlingsalbumet "Nakna mellan himmel och jord" från 2002. Under 1984 kom också hennes stora hit "När vi rör varann".

Comeback
Men på senare år har hon dragit sig tillbaka lite, inte synts alltför ofta.
- Jag har inte direkt sprungit benen av mig på begivenheter och galor, medger hon.
Men nu ska det bli ändring på det - Susanne Alfvengren hoppas på lite av en comeback i år. Melodifestivalen, jubileet efter 25 år som skivartist, och samlingsplattan i vår är tre anledningar.
- Det känns som att allt kommit väldigt lägligt nu, säger Susanne Alfvengren optimistiskt.
Under den gångna vintern har Susanne Alfvengren gjort debut inom ännu ett område. Hon har blivit ljudboks-inläsare. Av en gotländsk roman, dessutom.
Marianne Cedervalls "Svinhugg" släpptes som "pappersbok" i januari och kom i samma veva även som ljudbok. Med Susanne Alfvengren som inläsare.
Och det uppdraget blev en större nostalgitripp än vad Susanne hade räknat med.
- Ju mer jag läste, desto mer insåg jag att boken utspelar sig i min hemsocken, att det är Ala som är förebilden för platsen i berättelsen, säger Susanne Alfvengren med eftertryck.
Kyrkan i Ala brann 1938, och i den uppbyggda kyrkan som står än i dag i socknen finns ett mosaikfönster som beskriver händelsen då kyrkan brann.
- När det fönstret beskrevs i boken förstod jag att det här är ju Ala, och i den kyrkan gick jag i söndagsskola. Det var en häftig känsla, säger Alfvengren som redan nu har fått klartecken för att läsa in nästa Cedervall-roman också.
Men innan dess lär hon få jobba mer med musiken.

Jubileumsplatta
I år är det nämligen hennes 25-årsjubileum som skivartist, och oavsett hur det går i Melodifestivalen om en vecka så kommer en jubileumsplatta att släppas under våren.
- Det blir ett samlingsalbum, plus ett par singlar som ännu inte fått plats på någon skiva, och så "Du är älskad där du går", förstås, säger Susanne Alfvengren som i flera decennier har gjort det hon i unga år inte trodde var möjligt.
Levt på musiken.
- Den tanken föresvävade mig inte ens. Att leva på musik, det var sånt man gjorde i Stockholm, resonerade hon i ungdomen.
Men när karriären tog fart var det ändå Stockholm, och senare villan "på landet" i Roslagen, som blev hennes hem.
- Men själen har aldrig lämnat Gotland. När folk säger att jag är fastlänning bara för att jag är skriven här blir jag helt upprörd - jag är gotlänning! skrattar hon i Roslagsvillan, där solen skiner, samtidigt som snön yr över Gotland.
Namn: Susanne Alfvengren.
Ålder: 50 år.
Bor: Roslagen.
Aktuell: sjunger låten "Du är älskad där du går" i Melodifestivalens sista deltävling i Malmö om en vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!