Algblomning utanför Gotland

Just nu är det stora ytsamlingar av giftiga cyanobakterier, blågröna alger, såväl söder om Gotland som norr om Gotska Sandön. Det uppger Sture Nellbring vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Foto: Foto: Kustbevakningen

Gotland2012-07-27 09:40

Det varma vädret och högtrycket som legat över Sverige ett tag har gjort att ansamlingar av cyanobakterier uppe vid havsytan nu kan ses via satellitbilder och har observerats vid Kustbevakningens regelbunda veckoflygningar.
- Jag har kontaktat Kustbevakningen och bett dem ta bilder och observera om algblomningen är på gång och det har de gjort, säger Sture Nellbring.

Han berättar att det senaste dygnet har cyanobakterier för Gotlands del även kunnat noteras norr om ön, tidigare låg enbart en stor ansamling strax söder om Gotland och i stora delar av södra Östersjön. Men än så länge är det ingen större risk för alla dem som vill ta sig ett dopp i värmen.
- Nej, just nu ligger det mesta still. Jag räknar inte med något påslag men garanterar inget, vindar och strömmar kan göra att det driver in mot land.


Sture Nellbring säger att till helgen är lite sämre väder att vänta och att det troligtvis gör att de ytliga cyanobakteriern blandas ner i havsvattnet.
- Det här är den lugnaste sommaren hittills när det gäller algblomning och det beror på det väder som varit.

Foto: Kustbevakningen

Så här ser du skillnaden på giftiga cyanobakterier och ogiftiga trådalger :

Cyanobakterier är som korn och går inte att fånga upp med händerna eller en håv. Fingrenade trådalger (som släpper just nu i haven) är som trådar och går att fånga i håv. De luktar illa men är ofarliga.
Källa: Sture Nellbring/Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!