Algblomningen har startat i Östersjön

Nu är algblomningen igång i Östersjön. Redan förra veckan började ytansamlingar synas, främst på östra sidan av Gotland, men även på den västra.

Algblomningen är igång i Östersjön.

Algblomningen är igång i Östersjön.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-06-22 10:30

Algblomningen i Östersjön har börjat. Redan före midsommarhelgen fanns ytansamlingar av cyanobakterier runt Gotland. Mest på den östra sidan men också väster om ön och måndagsmorgonens satellitbild visar att algerna finns kvar.

– Det har ju börjat att komma igång. Det är svårt att med hjälp av satellitbilder säga vilka arter av alger det är men det rör sig troligen om katthårsalger, säger Emma Lemos, handläggare på Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Katthårsalger är inte giftiga men enligt Emma Lemos har man börjat se spår även av giftigare sorter.

– Jag skulle säga så här: Har du små hundar ska du redan nu börja tänka dig för.

På vissa platser, särskilt runt sydöstra ön, finns ansamlingar väldigt nära kusten. Därför rekommenderar Emma Lemos att man kollar hur vattnet ser ut innan man går i eller låter hunden bada. Är det bara ytan som är gul är det troligen pollen. Algerna däremot finns även under ytan och har andra färger.

– Om man går ut i vattnet och står till knäna och det är grumligt och svårt att se sina fötter, då ska man tänka till, säger Emma Lemos.

Hur algblomningen kommer att utvecklas framöver och hur ytansamlingarna kommer att röra sig går inte att säga. Det beror i första hand på temperatur och vindar.

– Men är det varm som det har varit nu, så kommer det mer, säger Emma Lemos.

På SMHI:s webbsida finns dagliga uppdateringar om algsituationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!