Algkoll på webben
I sommar hålls daglig koll på algblomningen runt Gotland. Vid 14 av öns badstränder övervakas algförekomsten dagligen av frivilliga kontrollanter.
För närvarande är det algfritt i vattnet runt Gotland, men erfarenhet från förra sommarens tryck på information har länsstyrelsen i år rekryterat frivilliga krafter som dagligen rapporterar om hur vattnet på respektive kontrollplats. Kontrollanterna tar dels ögonen till hjälp och besiktigar vattnet okulärt, dels tar de vattenprover. En provkarta och jämförelsematerial underlättar bestämningen av vattenkvalitén och med hjälp av en fyrgradig skala registreras förekomsten av alger enligt från algfritt till mycket alger.
- Algövervakningen sker i samarbete mellan kommun och länsstyrelse på Gotland och den dagliga kontrollen av badvattnen runt ön sker med hjälp av frivilliga, exempelvis Livräddarna på Tofta strand. Varje vardag från juli till mitten av augusti ger vi en daglig algprognos på kommunens hemsida, berättar Maria Jansson som är informatör på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Från länsstyrelsen berättar Emilie Vejlens och Kristian Runeby att rapporteringen underlättar för jämförelser av algförekomst över tid. Därigenom blir det möjligt att göra lokal statistik inte bara för Gotland utan också för olika badplatser längs öns kusten. Var algerna samlas beror på hur vinden blåser.
- Algansamlingar kan blåsa in på mycket kort tid men kan också försvinna lika snabbt och att göra en prognos är svårt eftersom förutsättningarna kan ändra mycket snabbt. Försök på ett annat ställe om det är algblomning där man tänkt bada. Oftast finns ett bättre alternativ, säger Emilie Vejlens.
Algskräck
Gotland omringat av alger. Ett hav med färg som gyttja. Varning för alger. Giftalger hotar badstränder. Förra sommarens rubriker i media berättade om rädsla för algblomning och om exceptionella förhållanden i Östersjön. Blomningen täckte Östersjön från Gdanskbukten i söder upp till Finska viken och bredde ut sig mellan det svenska fastlandet och de baltiska staterna.
Media rapporterade om algblomning från gotländska badstränder och enligt Informationscentralen för Egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm var det i huvudsak om giftalger. Östersjöns övergödning, med fosfater som en stor bov, samt sol, värme och svaga vindar gjorde sitt till för att att algblomningen förra året blev värre än vanligt.
Myndigheterna avrådde från bad där vattenytan täcktes av alger eller där vattnet var kraftigt grumlat av algpartiklar eller av hårtunna algtrådar med blågrön eller gulbrun färg. De giftiga algerna innehåller ett nervgift och den som får i sig stora mängder av sådant förorenat vatten kan drabbas av magsjuka och huvudvärk. Särskilt varnas småbarn och husdjur som riskgrupp för att få i sig vatten med alger.
- Högtryck och svaga vindar ökar risken för algblomning. Det rådande och det förväntade vädret, samt förhållandena i Egentliga Östersjön, är sådana att risken för algblomning just nu bedöms som låg. Mängderna av cyanobakterier i prover som tagits nyligen har också varit låga jämfört med tidigare år, noterar Gunnar Aneer vid Institutet för egentliga Östersjön med information baserad främst på uppgifter från SMHI och Finska Havsforskningsinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!