"Algblomningen har kommit igång ordentligt"

Vindstilla och soligt väder är mumma för cyanobakterierna. Rådet från Informationscentralen för egentliga Östersjön är: Kolla läget innan du hoppar i.

Bilden är tagen i slutet av juli 2018.

Bilden är tagen i slutet av juli 2018.

Foto: Gunnar Britse/arkiv

Gotland2021-06-24 10:09

Under torsdagen täcktes stora delar av Gotland av ett molntäcke. Det var därför ganska svårt för miljöhandläggarna vid Länsstyrelsen i Stockholm som driver Informationscentralen för egentliga Östersjön att via satellitbilder få en heltäckande bild av algläget.

– Men vi får in observationer från privatpersoner och kan till viss del se genom molnluckor och kan konstatera att algblomningen har kommit igång ordentligt i Östersjön, säger Emma Lemos, miljöhandläggare.

Vissa arter är giftiga för människor och djur. De vanligaste arterna finns inom gruppen cyanobakterier, som även kallas blågröna alger. Cirka 50 procent av cyanobakterieblomningarna är giftiga, men man kan inte se med blotta ögat om de är giftiga. Man behöver ta prover för analys. 

Om man fått i sig giftiga alger kan man få hudutslag och klåda, besvär i ögonen, huvudvärk och drabbas av kräkningar och diarréer.

– Man ska främst se upp med barn och djur. Dels för att de är mindre och ofta får kallsupar. Hundar till exempel brukar slicka sig på pälsen, så skölj av hunden om den badat i alger.

Hur ser läget ut inför midsommarhelgen?

– Enligt SMHI ser det ut som att ytsamlingarna skulle kunna driva svagt åt nordost, men algerna trivs i vindstilla och soligt väder precis som vi och om det inte börjar blåsa så finns det en stor risk att de ligger kvar. Så det är bästa att kolla ordentligt innan man hoppar i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!