Algrapporterna är svåra att bedöma

Ett kraftigt algområde ligger runt hela ön och har växt till sig från förra veckan. Men hur det ser ut på Gotlands stränder just nu är inte helt lätt att bedöma.

Foto: Melander Karl

Gotland2008-07-29 04:00
- Blåser det väldigt mycket vid kusten så rörs algerna runt som likt när man rör i en kaffe kopp - de blandas ut mer. Men blåser det däremot bara lite så är risken som allra störst att algerna driver i land, säger SMHI:s oceanograf Jörgen Öberg
Enligt Jörgen Öberg finns algbältena runt i princip hela Gotland. Och så länge vädret håller i sig kommer det inte att förändra sig mycket.

Tjockt med alger i Fårösund
Turistföreningen på Gotland sammanställer varje morgon en algrapport kring några av öns stränder. På sin hemsida visar hur olika informationsgivare har bedömt badplatsen när det gäller till exempel algblomning.
I går eftermiddag var både Åminne och Sudersand enligt lokala uppgifter förskonade från giftalgerna, medan relativt närliggande Fårösund hade en tjock beläggning.
På södra Gotland, som än så länge varit förskonat mot algblomningen, siktades i går eftermiddag en mängd alger vid Holmhällar.
- Det finns inget bra sätt att mäta algernas utbredning från strand till strand. Vi får in en hel del rapporter från privatpersoner och företagare som håller till vid stränderna, en sån bedömning kan ju vara väldigt individuell, säger Daniel Eriksson, kommunikatör på Gotlands Turistförening.

Väldigt individuellt
Både han och SMHI:s Jörgen Öberg säger att det bästa du kan göra innan du väljer vilken badstrand du ska bege dig till, är att rätta dig efter vinden och att kolla efter information på till exempel SMHI eller turistföreningen.
- Mest alger just nu finns norr om Gotland och i ett bälte i väster, mellan Öland och Gotland. De stränder, och framförallt skyddade vikar, som ligger i lä från pålandsvinden borde alltså ge bäst odds, säger Daniel Eriksson på Gotlands Turistförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om