Alice Timander död
UPPDATERAD VERSION: Alice Timander har avlidit 91 år gammal.
Sveriges premiärlejon nummer ett har avlidit. Alice Timander dog på tisdagsmorgonen i sitt hem i Stockholm, 91 år gammal.
? Hon hade gått upp och satt sig i sin soffa och somnat in helt lugnt, säger sonen Tomas Timander.
För ungefär ett halvår sedan fick Alice Timander veta att hon drabbats av en hjärntumör. Hon opererades, blev bättre och försökte klara sig själv hemma så gott det gick, berättar sonen Tomas Timander för TT Spektra. Han hade tillsammans med sin fru besökt modern på måndagskvällen.
? Det var nog den död hon hade önskat, hon sa att hon helst ville somna in hemma, i kretsen av sina närmaste, säger Tomas Timander.
Alice Timander, ursprungligen Müller, föddes 1915 i Huddinge söder om Stockholm. Hon utbildade sig till tandläkare och var verksam i yrket i nästan 40 år. Det var dock som galapremiärbesökare hon skulle komma att bli känd, en karriär hon inledde på allvar 1946 när hon syntes på vimmelbilder vid premiären av Karl Gerhards revy ?Ett lysande elände? på Oscarsteatern i Stockholm.
I en intervju med TT Spektra i höstas i samband med premiären av dokumentären ?Alice och jag? berättade Alice Timander om sitt liv i rampljuset.
? Jag har gått på över 1 000 premiärer, berättade hon, men tillade att hon inte främst var där för kamerablixtarnas skull, utan för en kärlek till teatern och skådespeleriet.
? Det var min dröm att bli skådis. Men jag tackar vår herre för att jag inte blev det. Det är ju inget familjeliv, sa hon.
Alice Timander var gift fyra gånger, två av äktenskapen var med samme man ? tandläkaren Torsten Timander. Familjelivet var inte alltid lätt, vilket hon öppenhjärtigt berättade om i Rebecka Rasmussons film ?Alice och jag? förra året. Alice Timander var på vissa sätt en föregångare för både den moderna kvinnan och föräldern i det att hon smidde sitt eget liv och gjorde prioriteringar som förverkligade henne själv, men som gjorde relationen till familjen komplicerad.
Livet i rampljuset var inte heller enkelt, särskilt inte i början då hon ofta blev utfryst på galapremiärerna. I ?Alice och jag? säger hon: ?Jag fick stå där på bålet och bli bränd, men de såg i alla fall att det brann?. Hon berättar att hon aldrig blev sedd som barn, vilket troligen födde det livslånga behovet av att bli inget annat än uppmärksammad.
Förutom de röda mattorna och arbetet som tandläkare var Alice Timander på 60-talet även verksam som revyartist. Hon turnerade även i landets folkparker med en egen modeshow.
Under sitt livs sista decennium verkade Alice Timander ha funnit sinnesfrid. I intervjun med TT Spektra berättade hon att hon vid 80 års ålder hoppade bungyjump och fallskärm och gjorde volter från ett hopptorn.
? Mellan 80 och 90 var de bästa åren. Jag hade funderat ut vad det var jag hade sökt i hela mitt liv. Det var inte pengar och inte makt. Det var att få vara med i roliga sammanhang, sa hon.
Förra året sommarpratade Alice Timander i P 1 för första gången. Programmet sänds med anledning av hennes bortgång i repris på fredag kväll. SVT sänder dokumentären ?Alice och jag? i repris den 2 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!