Alkolås i två fordon på ön
Sedan förra månaden finns alkolås inmonterade i två bilar på Gotland. En ansökan från en tredje person om alkolås finns också inlämnad. Det är länsstyrelsen som beslutar om en person som dömts för grovt rattfylleri på försök villkorligt ska få ha kvar sitt körkort under en försöksperiod på två år med alkolås i bilen. Vi får mycket förfrågningar och vi skickar ut information till alla som har fått sitt körkort återkallat på grund av grovt rattfylleri.
Försöksverksamheten gäller rattfylleridömda med alla typer av körkortsbehörighet. Tidigare har en försöksverksamhet med innehavare av personbilskörkort under omkring fyra år pågått i tre län, Stockholm, Västerbotten och Östergötland.
Men nu är hela landet med i försöket som har initierats av vägverket som med alkolåsens hjälp ser en möjlighet att öka trafiksäkerheten. Färsk statistik visar att alkohol- och drogpåverkade förare svarar för en allt större andel av dödsolyckorna i trafiken.
Hittills är det i hela landet närmare 2 000 fordon som är utrustade med alkolås. Sedan i december finns två av på Gotland.
<span class=MR>Positiv till alkolås</span>
Jag tycker det är positivt med alkolås. De som går med i försöket kör ju nyktert och med körkort. Risken finns ju att man annars kör trots att körkortet är indraget. Sedan kan de som deltar i försöket fortsätta att utöva sitt arbete och körkortet är ju också viktigt för den sociala kontakten, säger Rose-Marie Bjersander.
Det är bra för nykterheten också och jag tror att intresset blir stort för att ha alkolås i bilen. Intresset är redan stort från företag om att få en lag om alkolås, säger Rose-Marie Bjersander.
På Gotland finns än så länge bara två bilar som är utrustade med alkolås.
Den ena bilen framförs i yrkesmässig trafik, den andra är en privat personbil. En ansökan om alkolås i ytterligare en personbil väntar på beslut hos länsstyrelsen.
För att få vara med i försöket med alkolås ställs ett antal krav. Den som kan komma ifråga är av domstol dömd för grovt rattfylleri och körkortet skall vara indraget under minst ett års tid. Och straffet, böter eller fängelse, slipper man inte undan genom att delta i alkolåsförsöket.
<span class=MR>Dyrt att delta</span>
Dyrt är det också. Under de två år som en person måste delta i försöket så rör det sig totalt om 40 000-45 000 kronor. En stor del av kostnaderna gäller återkommande läkarundersökningar med provtagning för att kolla levervärden och för intyg av läkaren om att försökspersonen håller sig nykter. (Läkarundersökning görs var tredje månad under de två åren).
Därtill kommer ansökningsavgift på 1 000 kronor, deltagaravgift på 5 300 kronor och hyra av alkolåset. När avgifterna är betalda och länsstyrelsen sagt ja till deltagande så får försökspersonen ett villkorligt körkort under två år. Den som går in i ett försök med alkolås bör ställa in sig på helnykterhet under två års tid. Och det är inte bara läkarundersökningar som finns för att ha koll på försöksdeltagaren. En viktig kontroll är alkolåset som föraren ska blåsa i.
Låset har en minnesfunktion där varje blåsning registreras och låset är kopplat till bilens tändningssystem. Före start måste föraren blåsa i ett munstycke, där utandningsluften kontrolleras.
<span class=MR>Kan inte starta</span>
Om alkohol överstigande den lagliga gränsen på 0,2 promille registreras, startar inte motorn. Om den lagliga gränsen klaras så måste föraren dessutom under färd slumpmässigt blåsa ett antal gånger till. Om föraren har försökt starta bilen i onyktert tillstånd, kan försöket avblåsas och det villkorliga körkortet dras in.
Än så länge är det alltså försök som pågår med alkolås. Men det kommer kanske att bli lagstiftat om alkolås i alla nya bilar. Det vill infrastrukturminister Ulrica Messing.
Men det lär ta flera år innan en sådan lag kan införas. Det gäller att få med sig EU på en sådan lagstiftning.
Nykter förare. Försök med alkolås i bilar har pågått i Sverige sedan 1999. Nu har försöket även nått Gotland. Här finns sedan förra månaden två bilar med alkolås, som hindrar föraren att få i gång bilen om han är onykter.Foto: PRESSENS BILD
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!