"All form av tystnadskultur är oacceptabel"

Sedan skyddsombuden hos Gotlandshem klivit av fick regionala huvudskyddsombudet i Stockholm gå in. "Oacceptabel", säger regiondirektören om den upplevda tystnadskulturen.

Regiondirektören Peter Lindvall backar upp anställda som upplever någon form av tystnadskultur på jobbet. "Oacceptabelt", säger han.

Regiondirektören Peter Lindvall backar upp anställda som upplever någon form av tystnadskultur på jobbet. "Oacceptabelt", säger han.

Foto: Montage/Karl Melander/Paula Zielinski

Gotland2020-11-25 08:09

Som GA kunde berätta i tisdags upplever anställda vid Gotlandshem en tystnadskultur. De står heller inte bakom byggandet av ett nytt kontor på A7 för 180 miljoner kronor. 

Av rädsla för repressalier vågade ingen träda fram och berätta, men anställda som GA pratat med vittnar om ett företag med lågt i tak och en kultur där man inte lyssnar till facket. Klubbens ordförande har också meddelat medlemmarna att hon inte har energi att fortsätta. Nu visar det sig att Fastighetsanställdas förbund sedan ett år tillbaka har fått gå in centralt för att stötta medlemmarna.

– I början av 2019 hoppade skyddsombuden av och de hade inga. Då går vi in, säger Curt Öhrström, regionalt skyddsombud på förbundet i Stockholm.

Som arbetsgivare har Gotlandshem skyldighet att genomföra regelbundna skyddsronder, något som Curt Öhrström saknar.

– Man bryter mot arbetsmiljölagen, där står att skyddsronder ska göras kontinuerligt, säger han.

Han berättar att han varit flera gånger på Gotland, för att träffa Gotlandshems ledning och stötta sina medlemmar.

– De ringde och sa att det funkar inte, och att det fanns kommunikationsproblem. Jag tycker att man ska ha högt i tak i ett företag och det finns ett samverkansavtal. Där står hur det ska gå till och det ska man lyssna på, säger Curt Öhrström.

Han berättar att han har uppmanat Gotlandshems ledning att se över hur de kommunicerar.

– Det tycker jag är det värsta, att man inte håller sig till avtalet och vad man ska samverka kring, säger han.

Regiondirektör Peter Lindvall slår fast att helägda dotterbolaget Gotlandshem omfattas av precis samma grundläggande värderingar som resten av regionen, och han reagerar på hur anställda upplever sin arbetsmiljö.

– Gotlandshem är en jätteviktig del av vår totala verksamhet och precis som i våra förvaltningar är all form av tystnadskultur oacceptabel. Det är vår uppgift som chefer att säkerställa att vi hanterar den upplevda kulturen. Upplever medarbetare att det inte är tillräckligt högt i tak är det min uppgift som chef att hantera det, säger han.

Enligt Peter Lindvall är det bara inom Gotlandshem man använder Försvarshögskolans ledarskapsutbildning, resterande 250 chefer får en annan utbildning som köps in. Gotlandshem uppger själva att man genomfört digitala skyddsronder och en skyddsrond för bovärdarna i våras, utan skyddsombud på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!