"All konservering kvar i Stockholm"

- Det blir extra kostnader för församlingarna i och med transporterna till Gotland framöver, säger chefen för enheten för konservering av kyrkliga inventarier vid Riksantikvarieämbetet Kathrin Degerblad. Hon berättar för GT att det främst är konserveringsarbeten från Mälardalen som kommer dit.

Gotland2005-05-02 06:00
Kathrine Degerblad ser helst att all konservering blir kvar i Stockholm. Det skulle gå om det bildades ett fristående konserveringsinstitution i Stockholmsområdet.
Den institutionen skulle kunna vara ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Riksantikvarieämbetet och en tredje part skulle kunna vara Statens fastighetsverk.
Hela idén med att kyrkan bör "starta eget" tas upp i senaste numret av Kyrkans Tidning, där förutom Kathrin Degerblad, även avdelningschef Marianne Lundberg uttalar sig.
I och med regeringens beslut att flytta Riksantikvarieämbetet (RAÄ) till Gotland har idén med att bilda en konserveringsinstitution i Stockholmsområdet kommit upp.

"Kyrkan borde agera"
Även om RAÄ på bästa sätt måste ordna så att föremålen transporteras hit till ön så har ändå Marianne Lundberg och även andra i personalen funderat på om inte kyrkan borde agera.
Kathrin Degerblad säger också till GT att hon är oroad över att kompetens tappas bort när en del som inte flyttar med blir arbetslösa.

Fördyrade transporter
- Det är lika känsligt som att många på Gotland blivit arbetslösa, säger hon.
Fördyrade transporter tror hon också gör att församlingarna kommer att söka sig andra aktörer på fastlandet.
- Jag vet själv ännu inte om jag skall flytta med till Gotland, säger Kathrin Degerblad. Jag har flyttat tidigare. Men i och med den här flyttningen står vi inför faktum att ett samlat arbetslag troligen splittras.
Hon nämner också att flera avdelningar, däribland enheten för konservering av kyrkliga inventarier, kommer till Gotland för att rekognosera i vår.

Idén får stöd
I en angränsande artikel i Kyrkans Tidning är också Gunnel Berggrén, textilkonservator vid domkyrkoförsamlingen i Uppsala, för idén att Svenska kyrkan borde "starta-eget" vad gäller konservering av kyrliga inventarier, och då främst för att ta hand om församlingar i Mälardalen. Hon hänvisar också till Studio västsvensk konservering i Göteborg som har västra Sverige som arbetsområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om