All psykiatrisk vård kan bli flyttad till lasarettet
Nästan all psykiatrisk vård, både öppenvårdsmottagningar, rehabilitering och slutenvård, kan bli flyttad till Visby lasarett. Psykiatrin har i dag 17 slutenvårdsplatser på Korpenområdet (f.d. S:t Olof), som skulle kunna flytta in i en av vårdrundlarna på Visby lasarett.Den nya åldersintegrerade psykiatrins öppenvårdsmottagningar kan hamna i Göransgården efter en ombyggnad. Eller i ett nybygge vid synvillan strax norr om lasarettet. Göransgården är dock fortfarande förstahandsalternativet.
Först i raden av det man funderar på att göra gäller psykiatrins behov av att flytta från Korpenområdet.
När väl det är genomfört frigörs lokaler där Gotlands vård och omsorg kan vara på ett enda ställe.
I dag finns man både vid Bredgatan och vid Söderväg, som sedan kan säljas.
Lokalerna vid Söderväg vet man redan att försäkringskassan vill åt.
Dessutom frigörs de lokaler som barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, har vid Neptungatan.
<span class=MR>Integration</span>
Vi vill ju integrera oss med övrig sjukvård. Hur det blir är beroende av övriga rokader som ska göras i kommunen. Men eftersom vi slår ihop barn- och ungdomspsykiatrin med vuxenpsykiatrin, och jag är chef för båda enheterna, så måste vi in i gemensamma lokaler, om det skall bli samordningsvinster. Vi vill ju också göra en nystart, säger verksamhetschefen Ulf Larsson.
På Göransgården, som är alternativ ett för psykiatrin, vill man ha både öppenvårdsmottagningarna och rehabiliteringen. Men först måste Pjäsen på A7 med 100 platser i särskilt boende stå klar. Därefter krävs en ombyggnad av Göransgården.
<span class=MR>Nybygge alternativ</span>
Kruxet är Göransgården när det läggs pussel. Den första biten är om det är möjligt att flytta in där, hur man kan bygga om och vad det kostar. Ett intressant alternativ är en nybyggnad vid synvillan norr om lasarettet och då även räkna in vad man kan få in vid en försäljning av Göransgården.
Det säger kommunalrådet Åke Svensson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Han berättar också att man tittar på lokalutnyttjandet på lasarettet för att se om man kan flytta psykiatrins 17 slutenvårdsplatser från Korpenområdet och in i en av lasarettets två vårdrundlar.
Man skulle då kunna utnyttja lokalerna mer effektivt. I dag finns personalbrist på lasarettet, medan personal finns för psykiatrins patienter. En fråga som har ställts är om det är lämpligt med den här typen av patienter på lasarettet. Men det finns på andra håll i landet och fungerar bra, säger Åke Svensson.
<span class=MR>Förändrad syn</span>
Det är ju aktuellt att ha närheten till den somatiska vården. Det är också en viktig del för psykiatrin på Gotland. Det finns många fördelar beroende på närheten till vård. Även synen på psykiatrin behöver förändras. Det finns fördomar om S:t Olof, ibland väldigt gamla tankar, säger Åke Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!