Alla barn ska ges möjlighet att prata

I går började vardagen så smått efter jul- och nyårshelgerna. På måndag börjar även skolorna.
-?Alla lärare måste tala om det som hänt och ge barnen möjlighet att prata, säger Karin Nyström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Gotland2005-01-04 06:00
Katastrofen i Sydostasien kommer åter igen att bli än mer påtaglig. Platser kommer att vara tomma i barngruppen; barn och vuxna med olika upplevelser av katastrofen kommer att mötas. Skolan lovar se till att alla ges chans att prata om det som hänt.
Den centrala krisgruppen inom barn- och utbildningsförvaltningen har träffats regelbundet ända sedan de första mellandagarna. I gruppen ingår förvaltningschefen, 1:e skolpsykologen, 1:e skolsköterskan samt personalkonsulenten.

Väl förberett
Gruppen har haft fortlöpande kontakter med krisgruppen inom länet och kommunen för att få en bild av hur barn och vuxna inom den gotländska skolorganisationen har drabbats och man har förmedlat information vidare ut till rektorerna.
-?Skolan är en arbetsplats som är väl förberedd på kunna hantera det ofattbara, om det händer, säger Karin Nyström, som tillfälligt vikarierar för Lars Danielson som chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Krisplaner på varje skola
Hon berättar om den centrala kris- och katastrofplan som finns och där råd ges punkt för punkt hur man bör agera vid olika katastrofsituationer. Vad bör göras på ledningsnivå, på klassnivå och på elevnivå? Vilka stödpersoner finns? Vem kan hjälpa elever och vem kan hjälpa skolpersonalen? Där beskrivs hur samtal för utformas, där talas om vikten av samlingar och ritualer - det känns som allt finns med.
-?Dessutom finns både lokala krisplaner och lokala krisgrupper på varje skola och då med rektor som sammankallande, tillägger Karin Nyström

Utrymme för gymnasiesamtal
I går skickade Karin Nyström ut ett rektorsmeddelande till samtliga öns rektorer där hon uppmanar dem att snarast sammankalla de lokala krisgrupperna för att kunna förbereda medarbetarna inför skolstarten.
?...Det ställs stora krav på Dig som rektor att vägleda din personal och dina elever i den här svåra situationen?, skriver hon bland annat.
Hur man kommer att hantera frågan på de enskilda skolorna bestäms av respektive rektor. Grundskolorna har en studiedag för lärarna terminens första dag så de eleverna börjar inte förrän på tisdagen.
-?Det ger ju rektorerna en bra chans att diskutera med sin personal hur man ska ta upp det med eleverna, säger Karin Nyström.
Gymnasieskolan börjar däremot med lektioner enligt schemat direkt på måndag morgon. Gymnasiechefen Alf Nilsson, som hade ett möte med samtliga kommunala gymnasierektorer i går eftermiddags, lovar dock att det kommer att ges utrymme för samtal för alla elever som så önskar.

Personliga förluster
-?Både i södra och norra Visby kommer vi att skapa utrymme för samtal, klassvis eller enskilt. Skolpräst, kuratorer och annan personal kommer att finnas tillgänglig och information till eleverna går ut via monitorer och Tjelvar, säger Alf Nilsson.
Karin Nyström betonar vikten av samtal.
-?Det här är en katastrof som berör alla. Det är en nationell katastrof och alla som nu återvänder till skolan kommer att vara påverkade på något sätt. Det är viktigt att bereda alla barn möjlighet att prata, var och en utifrån sina upplevelser. Som vuxen är det viktigt att vi lyssnar på barnet där det är, och på barnets nivå, säger hon.
I vilken mån enskilda elever och skolpersonal mer personligen drabbats av katastrofen vet man ännu inte inom skolan.
-?Så fort vi får sådana uppgifter meddelas rektorn på den berörda skolan så att särskilda åtgärder kan vidtas där, säger Karin Nyström.
Hittills är känt att två förskolebarn på förskolan Forellen i Visby finns bland de drabbade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!