Alla djur testade efter salmonellalarm

Efter upptäckten av salmonella, vid en rutinprovtagning på slakteriet i Visby, har nu samtliga grisar på den aktuella gården testats.

Gotland2006-11-18 06:00
Om besättningen skulle vara smittad, innebär det ändå ingen ökad risk för konsumenterna, menar länsveterinär Karin Sternbauer.

Det var i samband med en rutinkontroll, vid en normalslakt, på slakteriet i Visby, som salmonella upptäcktes. Smittan spårades till en suggring på södra Gotland. Men att salmonellaprovet är positivt behöver inte betyda att hela gårdens djurbesättning är smittad, eller ens att det enskilda djuret är sjukt.
- Det är så här provtagningen ska fungera, som en indikation på om det finns smitta i en besättning, säger länsveterinär Karin Sternbauer.

Nya provtagningar
När salmonella hittas i lymfknutor, som i det här fallet, så visar noggrannare provtagningar i mer än 50 procent av fallen, att besättningen inte är smittad.
- Det kan vara så att en enskild gris har fått i sig salmonellabakterier, efter att ha kommit i kontakt med fågelbajs, som stannar i lymfknutorna på djuret, men köttet är då inte infekterat, säger Karin Sternbauer.
Efter upptäckten av salmonella på slakteriet, har nya prover tagits på den gård grisarna kommer ifrån.
- Man har tagit avföringsprover på samtliga grisar i den här suggringen, säger Karin Sternbauer.
Om en månad kommer ytterligare prover att göras och därefter kan man konstatera om besättningen är smittad eller inte.
- Man tar reda på vilka grisar i besättningen som är smittade, säger Karin Sternbauer.
I väntan på detta har gården belagts med vissa restriktioner, som innebär att inga djur får transporter till och från gården, allt för att minska risken för att den eventuella smittan sprids.
Salmonella hos svin är mycket ovanligt i Sverige, årligen hittas smittan hos endast mellan noll och tre besättningar, av landets cirka 3 100 svinbesättningar.
- Vi har väldigt låg förekomst av salmonella i svenskt producerat livsmedel.
Även om det visar sig att grisar i den aktuella besättningen är smittade av salmonella, betyder inte att alla djur kommer att slaktas av per automatik. Om en slakt genomförs så görs den under ordnade former och köttet från varje gris kontrolleras noga.
- Det är helt tryggt att äta kött från en sån slakt, varenda gris är i så fall kontrollerad, säger Karin Sternbauer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om