Alla i familjen ska kunna komma till samma läkare

Med start den 1 november inleds på Gotland ett familjeläkarsystem inom primärvården. Medlemmarna av en familj ska kunna komma till samma distriktsläkare och därmed ska en bättre kontinuitet uppnås. I varje fall är det ett långsiktigt mål. Bristen på distriktsläkare gör att många hamnar hos vikarier och/eller hyrläkare.
Redan kommande månadsskifte får alla kommuninvånare ett erbjudande om familjeläkare. Är man nöjd behöver man inte göra någonting, men vill man byta måste man begära det.

Gotland2002-08-27 04:00
­ I början kan det naturligtvis bli en del negativa reaktioner därför att flera distriktsläkartjänster är besatta med vikarier och hyrläkare, säger sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson.
Nu på lördag införs en informationsbilaga i GA, som innehåller förslag till familjeläkare och information om de nya förutsättningarna. Information läggs också ut på Internet.
<span class=MR>Bättre vårdkvalitet</span>
Målet med familjeläkarsystem är att alla i en familj skall kunna gå till samma läkare och att man får en bättre vårdkvalitet genom att man får komma till samma läkare hela tiden. Det här är helt i linje med hälso- och sjukvårdslagen.
För ett antal år sedan infördes ett så kallat husläkarsystem för att få den här kontinuiteten. Även då listades patienter hos olika läkare.
Men skillnaden jämfört med det systemet, och att nu ha familjeläkare, är att det följer med ett visst antal kronor i resurser i förhållande till hur många patienter som är listade hos en läkare och hur stor vårdtyngden är. Exempelvis om man har många äldre bland patienterna.
<span class=MR>Cirka 1 850 patienter</span>
Man har också sänkt nivån till cirka 1 850 patienter per läkare mot i dag cirka 2 300. Skulle det vara fullt på patientlistan för en läkare, då prioriteras om andra inom samma familj vill till den läkare. Geografisk närhet styr också.
Runt läkaren finns också sjuksköterskor och annan personal, som arbetar i ett vårdlag. Satsningen med familjeläkarsystem är också ett sätt att förbättra arbetsmiljön för de anställda inom primärvården.
Men bristen på ordinarie distriktsläkare är ett problem och det är både politiker och sjukvårdsledning medvetna om. Bland de läkare som nu finns ingår fem läkare som är under utbildning samt flera vikarier och/eller hyrläkare. Först i februari får man ett tillskott med två tyska läkare, som man har lyckats rekrytera som distriktsläkare.
Den som inte är nöjd med att exempelvis bli listad hos en hyrläkare kan byta läkare oavsett var man bor på Gotland. Sedan återstår förstås om det är fullt med patienter eller inte hos den läkare man i stället vill komma till.
<span class=MR>Så här gör du</span>
Så har man blivit listad hos den man själv och övriga i familjen vill gå hos, då behöver man inte göra någonting. Det är också så att hembesök av sin familjeläkare bara kan garanteras om man väljer familjeläkare från den erbjudna vårdcentralen.
Vill man ha en annan läkare så fyller man i en svarstalong i den bilaga som finns i GA på lördag och skickar in den till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om