"Alla maktskiften hindrar utveckling"
Gotlands väljare har återigen, för femte valet i rad, röstat bort den sittande majoriteten i kommunfullmäktige. Den bristande kontinuiteten kan vara ett problem för öns utveckling, menar avgående kommunalrådet Eva Nypelius (C).
- Det är väldigt negativt. Ska man genomföra förändringar så behöver man ofta mer än fyra år, annars riskerar man att utvecklingen står stilla, säger hon.
Vilka politiska frågor hade ni behövt mer tid för att lösa?
- Framför allt hade vi behövt mer tid för att klara ut det här med sjukvårdens organisation och budget, det är en stor fråga som man inte löser på en mandatperiod.
"Behöver kontinuitet"
Andra före detta kommunalråd som GA talar med menar att kommunpolitiken går ut på att hitta breda lösningar, och att hattandet mellan blocken inte nödvändigtvis behöver innebära ett problem.
- Om man är angelägen om att skrapa ihop en stabil majoritet för sin politik så behöver det inte vara ett problem. Det är ju ungefär samma ledande politiker som sitter kvar mellan perioderna, säger Jan Lundgren, före detta kommunalråd för Socialdemokraterna.
På gott och ont
- Men visst finns det sådant som skulle behöva en längre period för att genomföra. Som sjukvården till exempel, sedan 1971 har man aldrig lyckats hålla sin budget där, och i det fallet skulle man behöva en mer långsiktig stabilitet för att rätta till de problemen.
Även Hans Klintbom, före detta centerpartistiskt kommunalråd, anser att bristen på kontinuitet är på gott och ont.
- När man suttit en längre tid kan man ju bli lite fast i makten och tappa kontakten med vanligt folk. Dessutom är det ganska sällan som större frågor rivs upp när det blir maktskifte.
Hans Klintbom pekar på systemet med oppositionsråd som en garant för en kontinuitet i kommunpolitiken.
- Då har man haft insyn i politiken under fyra år när man är i opposition, och behöver inte börja från noll när man tillträder.
Gotländska medier
Vad beror det då på att gotlänningarna är så ombytliga? Hans Klintbom anser att den gotländska mediesituationen är en bidragande orsak.
- Om man tar en normal fastlandskommun så är det ganska sällan som ett beslut i kommunfullmäktige hamnar i tidningen. Men här på Gotland nagelfars det väldigt intensivt. Visst är det positivt att medborgarna får den insynen, men samtidigt lyfts problem fram väldigt starkt och kan väcka mycket missnöje.
- Jag tror att kommunala företrädare måste bli bättre på att förklara de beslut vi fattar och vad som ligger bakom dem. Det skulle nog dämpa det här missnöjet, säger Hans Klintbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!